Israel nu are un plan clar postbelic pentru Gaza, deși promite să elimine Hamas

Getting your Trinity Audio player ready...

Israelul a lansat o campanie militară fără precedent în Fâșia Gaza, cu numele de cod „Operațiunea Săbiile de fier”. Această campanie se anunță a fi de o ferocitate nemaiîntâlnită, depășind orice operațiune anterioară desfășurată de Israel în Gaza. Opt oficiali regionali și occidentali au subliniat intensitatea acestei campanii, menționând că Israelul a mobilizat un număr record de 360.000 de rezerviști și a bombardat continuu enclava, în urma atacului Hamas din 7 octombrie, care a rezultat în moartea a aproximativ 1.400 de persoane, majoritatea fiind civili.

Strategia imediată a Israelului este de a distruge infrastructura din Gaza, chiar dacă acest lucru ar însemna pierderi civile semnificative. Totuși, oficialii israelieni au recunoscut că nu au un plan clar pentru perioada postbelică. Există îngrijorări la nivel internațional, inclusiv din partea consilierilor președintelui american Joe Biden, cu privire la absența unui plan de ieșire clar pentru Israel.

Președintele american Joe Biden, în timpul vizitei sale recente în Israel, a subliniat necesitatea de a se face dreptate după atacul Hamas, dar a avertizat și asupra riscurilor de a repeta greșelile făcute de SUA după atacurile din 11 septembrie 2001. Biden a subliniat că majoritatea palestinienilor nu sunt membri ai Hamas și că Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian.

Există temeri în regiune că conflictul ar putea escalada dincolo de Fâșia Gaza, cu Hezbollah din Liban și Iranul deschizând noi fronturi majore în sprijinul Hamas. Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat cu privire la o posibilă acțiune „preventivă” împotriva Israelului, în cazul în care acesta va continua invazia în Gaza.