Joe Biden anunță un pachet de sprijin pentru Israel și Ucraina în valoare de 100 de miliarde de dolari

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele SUA, Joe Biden, se va adresa națiunii americane joi, 19 octombrie, din Biroul Oval, pentru a discuta despre „răspunsul Statelor Unite la atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului și la agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina”, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Anunțul vine în urma vizitei președintelui american în Israel, unde a reiterat sprijinul SUA pentru această țară după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie.

În cadrul vizitei sale, Biden a obținut aprobarea pentru acordarea de ajutor umanitar în Gaza și a confirmat că un convoi de cel puțin 20 de camioane va fi autorizat să treacă granița Egiptului. În contextul tensionat la nivel internațional, Casa Albă intenționează să propună un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, Israelului, Taiwanului și pentru gestionarea crizei migratorii de la frontiera dintre SUA și Mexic.

Această inițiativă vine într-un moment în care adversarii republicani ai lui Biden sunt reticenți în privința ajutorului militar pentru Ucraina, dar susțin ferm sprijinul pentru Israel și adoptă o poziție fermă față de China. Totuși, ambițiile președintelui s-ar putea confrunta cu dificultăți în Congres, având în vedere diviziunile politice actuale și absența unui președinte al Camerei Reprezentanților.

Într-o declarație recentă la CBS, Joe Biden a subliniat angajamentul SUA de a sprijini atât Ucraina, cât și Israelul, afirmând: „Noi suntem Statele Unite ale Americii, națiunea cea mai puternică din istoria lumii. Noi putem să ne ocupăm de Ucraina și de Israel în același timp”.