Joe Biden în fața unui vot de demitere din funcția de președinte al SUA

Getting your Trinity Audio player ready...

Camera Reprezentanților a votat pentru deschiderea unei proceduri de impeachment (demiteri) împotriva președintelui Joe Biden, o mișcare condusă de majoritatea republicană a camerei. Această acțiune este motivată de presupuse afaceri controversate ale fiului președintelui, Hunter Biden, în străinătate, în special în China și Ucraina. Republicanii îl acuză pe Joe Biden că și-a folosit influența din perioada în care era vicepreședinte al lui Barack Obama pentru a-i facilita fiului său afaceri dubioase. Cu toate acestea, atât președintele Biden, cât și fiul său neagă aceste acuzații, iar Hunter Biden a refuzat să participe la o audiere cu ușile închise organizată de republicani.

Ancheta a fost lansată de fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, în septembrie, și a implicat interviuri cu oficiali din Departamentul de Justiție și Serviciul Fiscal Intern, precum și obținerea de documente și date bancare. Casa Albă a contestat legitimitatea citațiilor în absența unui vot oficial al Camerei pentru autorizarea anchetei, însă toți cei 221 de membri republicani ai Camerei au votat în favoarea deschiderii acestei proceduri de impeachment.

În ciuda acestui vot, liderii democrați, inclusiv Hakeem Jeffries, afirmă că nu există dovezi care să justifice punerea sub acuzare a președintelui Biden. Mai mult, istoricul precedent sugerează că este puțin probabil ca Biden să fie destituit, deoarece partidul său deține majoritatea în Senat, camera superioară a Congresului, care este responsabilă de judecarea președintelui după punerea sub acuzare. Trei președinți americani au fost puși sub acuzare în trecut – Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald Trump – dar toți au fost achitați de Senat. Richard Nixon a demisionat pentru a evita punerea sub acuzare în scandalul Watergate.