Joe Biden şi Donald Trump au obţinut victorii decisive în competiţiile de nominalizare

Getting your Trinity Audio player ready...

Preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump au obţinut victorii decisive în competiţiile de nominalizare de marţi, din întreaga ţară, punând bazele unei revanşe istorice pentru alegerile generale din noiembrie. Acest scenariu reînnoit între doi dintre cei mai polarizanţi lideri politici americani vine în ciuda ratingurilor scăzute de popularitate pe care ambii le înregistrează în rândul electoratului, conform unei relatări Reuters.

Donald Trump a consolidat poziţia dominantă în cadrul Partidului Republican, triumfând în state precum Alabama, Arkansas, Colorado, Maine, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas şi Virginia. Aceste victorii îl îndepărtează pe Trump de singura sa rivală rămasă în cursă, fosta ambasadoare la ONU, Nikki Haley, care, în urma acestor rezultate, pare să nu mai aibă o cale viabilă către nominalizare. Cu o performanţă impresionantă în Super Tuesday, când peste o treime din delegaţii republicani au fost disputaţi în 15 state, Trump se apropie de a treia sa nominalizare prezidenţială consecutivă.

Pe de altă parte, preşedintele în exerciţiu, Joe Biden, a navigat fără probleme prin competiţiile democrate, chiar dacă a fost confruntat cu apeluri la vot „neangajat” din partea activiştilor care critică sprijinul său pentru Israel, în state precum Minnesota. Biden a câştigat cu uşurinţă în state cheie precum Alabama, Arkansas, Colorado, Iowa, Maine, Massachusetts, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia.

Proiectul unei noi confruntări între Biden, în vârstă de 81 de ani, şi Trump, în vârstă de 77 de ani, evocă amintiri despre alegerile din 1956. Cu toate acestea, sondajele sugerează că această perspectivă este una cu care puţini americani rezonază, ambii candidaţi înregistrând cote scăzute de aprobare.

Imigraţia şi economia domină preocupările alegătorilor din ambele tabere politice, potrivit sondajelor Edison. Trump a promis deportări în masă ale imigranţilor ilegali, în timp ce Biden critică „diviziunea extremă şi violenţa” promovate de republicani. În acest context tensionat, ambii candidaţi se pregătesc pentru o luptă electorală acerbă.

În paralel cu competiţiile prezidenţiale, alegătorii au participat şi la curse de mică importanţă, care includ selecţia posibililor succesori pentru posturi vacante în Senatul SUA. Acest peisaj electoral divers reflectă dinamica complexă şi schimbătoare a politicii americane.

Campania pentru alegerile din noiembrie este marcată şi de provocări legale majore pentru Trump, care se confruntă cu mai multe acuzaţii penale. În ciuda acestor provocări, Trump şi-a exprimat încrederea într-o victorie zdrobitoare în alegerile primare şi se pregăteşte de un duel electoral cu Biden, care, la rândul său, încearcă să mobilizeze electoratul în faţa diviziunii şi instabilităţii politice.