Joe Biden și Xi Jinping se pregătesc pentru un summit crucial la San Francisco

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, sunt așteptați să se întâlnească la 15 noiembrie în San Francisco, marcând primul summit între cele două superputeri de la întâlnirea lor din noiembrie 2022. Acest eveniment este programat să aibă loc în marginea summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

Deși întâlnirea nu a fost încă confirmată oficial de către cancelarii celor două națiuni, există așteptări puternice și pregătiri în curs pentru ca discuțiile să se desfășoare în data stabilită. Un oficial american și unul de la Washington, care au preferat să rămână anonimi, au confirmat că demersurile sunt în progres pentru organizarea summitului.

Casa Albă, prin vocea purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre, a exprimat la 31 octombrie speranța de a avea o „conversație constructivă în San Francisco” cu China. Ultima întâlnire directă între Biden și Xi a avut loc la Bali, în timpul summitului G20, unde ambii lideri au căutat modalități de a evita conflictul și de a menține dialogul pozitiv între cele două puteri.

Relațiile dintre SUA și China au fost tensionate în ultima perioadă, în special din cauza incidentului balonului descris de SUA ca fiind un dispozitiv de spionaj chinezesc și a presiunilor crescânde din partea SUA legate de restricțiile privind exportul de cipuri electronice către China. În plus, situația din Taiwan continuă să fie un punct fierbinte, Beijingul nedorind să excludă posibilitatea unei cuceriri prin forță.

Acest summit este așteptat să abordeze aceste probleme critice și să caute căi de a menține stabilitatea și pacea în relațiile complexe dintre cele două națiuni.