Opera FANtastica prezintă concertul „La Lumiere Comique”

Corurile Filarmonicii „George Enescu” și al Operei Naţionale celebrează Crăciunul pe scena Ateneului Român

Un concert de muzică barocă, susţinut de Musica Ricercata Orchestra, avându-l la pupitru pe tânărul dirijor Gabriel Bebeşelea, va avea loc pe 6 martie, de la ora 19,00, informează Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură.

Intitulat „La lumiere comique”, concertul se înscrie în seria manifestărilor de celebrare a 150 de ani de la fondarea Filarmonicii George Enescu şi are loc în cadrul întâlnirilor muzicale Opera FANtastica, iniţiate şi moderate de Luminiţa Arvunescu.

Prilejul de a asculta o orchestră barocă este unul rar pentru melomanii români – mai ales pentru bucureşteni -, iar programul ales de Gabriel Bebeşelea este, la rându-i, o premieră. După cercetarea în arhive a manuscriselor şi transcrierea lor, tânărul muzician român aduce muzica de la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, reconstituită după modelul spectacolelor realizate de Jean-Baptiste Lully şi Marc-Antoine Charpentier pe textele lui Moliere, iar programul – care cuprinde şi selecţiuni din întâlnirea dintre Jean-Philippe Rameau şi Voltaire – va fi prezentat într-o dezbatere moderată de Luminiţa Arvunescu, prodigioasă creatoare a programelor radiofonice dedicate operei„, precizează sursa citată.

Solistă este soprana Rodica Vică, artistă stabilită la Viena, care a beneficiat până acum de colaborări cu prestigioase ansambluri de instrumente vechi şi dirijori, precum Academia Bizantină şi dirijorul Ottavio Dantone.

Prima orchestră de muzică barocă înfiinţată de un dirijor român, Gabriel Bebeşelea (32 de ani), Musica Ricercata Orchestra reuneşte 19 instrumentişti români – rezidenţi în străinătate – şi 5 instrumentişti străini, specializaţi pe interpretarea muzicii baroce şi posesori de instrumente originare din perioada preclasică.

Potrivit comunicatului, evenimentul „reprezintă un demers unic, în care muzicieni români reconstituie cu prospeţime şi acribie artistică o epocă, a sec. al XVII-lea şi începutul sec. al XVIII-lea -, perioadă în care muzica, teatrul, baletul şi opera au cunoscut o strălucire care în ultimii ani au renăscut practic pe scenele teatrelor lirice ale lumii„, constituindu-se într-un „demers de sincronizare culturală cu actualitatea muzicală en vogue„.

Biletele se pun în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român.