Marile opere ale lumii sunt disponibile online!

Zilele sunt mai frumoase cu muzica de calitate, iar marile scene sunt pregatite sa ridice moralul milioanelor de pasionati ai muzicii clasice, cu o serie de recitaluri inedite pe care le pun pentru prima data online.

De la Festivalul Enescu pana la spectacolele Operei Metropolitane din New York, ariile marilor compozitori vin acum la tine acasa!

Festivalul Enescu si-a programat aparitiile pentru o luna intreaga de acum incolo, gratuit, iar The Met Opera a difuzat deja celebra opera Carmen de Bizet si La Boheme de Puccini. Astazi poti vedea Trubadurul, iar maine urmeaza Traviata!

In plus, iti recomandam si site-ul OperaVision.eu, un proiect sustinut de Uniunea Europeana, care aduna laolalta intr-o platforma online reprezentatiile marilor opere din intreaga lume, sub atenta monitorizare a Opera Europa, o asociatie europeana de renume in domeniu.

Programul Festivalului George Enescu online

Festivalul Enescu isi indeamna publicul sa respecte regulile de distantare sociala si, in loc sa cumpere bilete la concerte, sa faca donatii pentru organizatiile neguvernamentale credibile, care strang bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente si materiale necesare rezistentei in fata virusului, precum, dar fara a se limita la, Asociatia Daruieste Viata.

ARTEXIM, organizatorul Festivalului si Concursului International George Enescu, este in discutii in aceste zile pentru a obtine acordul de difuzare online a concertelor si a recitalurilor inregistrate in cadrul editiilor din 2018 si, respectiv, 2019, ale celor doua evenimente.

Programul va fi asemenea unui program de sala, cu diferenta ca fiecare concert va ramane postat pe site timp de patru zile. Maratonul muzical va dura pe o perioada nedeterminata, urmand ca programul sa fie actualizat continuu. Informatiile vor fi disponibile pe www.festivalenescu.ro.

Festivalul George Enescu a inceput deja maratonul muzical, urmand ca intre 18-21 martie sa ofere acces liber la Orchestra si Corul Maggio Musicale Fiorentino, avandu-l la pupitrul dirijoral, intr-o ultima reprezentatie a sa cu ansamblul, special pentru Festivalul Enescu, pe Fabio Luisi, cu lucrarea vocal-simfonica Recviem, de Giuseppe Verdi.

Cei patru solisti sunt soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti si basul Riccardo Zanellato.

Intre 22-25 martie veti putea vedea Orchestra si Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov.

In program: Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra op. 6 – de Niccolo Paganini si Simfonia a III-a in do major op. 21 de George Enescu.

Intre 26 si 29 martie este accesibila Orchestra Nationala Simfonica a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrul Lawrence Foster si avandu-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului International „Arthur Rubinstein” 2017).

In program: Adrian Pop „Solstice” pentru orchestra; Chopin – Concertul nr. 1 in mi minor pentru pian si orchestra op. 11 si Lutoslawski – Concert pentru orchestra.

Intre 30 martie si 2 aprilie va putea fi vizionata Orchestra Nationala a Frantei, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solista este pianista de origine romana Alexandra Dariescu.

In program: Suita nr. 1 pentru orchestra in do major op. 9 de George Enescu, Concertul in sol major pentru pian si orchestra de Maurice Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestra de Claude Debussy.

Programul se intinde pana in 22 aprilie, cei interesati fiind invitati sa acceseze site-ul festivalului pentru mai multe detalii.

Programul online al Operei Metropolitane din New York

In urmatoarea perioada, Met Opera lanseaza „Nightly Met Opera Streams„, care vor fi difuzate zilnic incepand cu ora 01:30, ora Romaniei, si vor putea fi vizionate timp de 20 de ore.

Vineri vei putea urmari online Traviata, capodopera lui Verdi, sub indrumarea dirijorului Yannick Nezet-Seguin. Personajele principale vor fi interpretate de Diana Damrau, Juan Diego Florez si Quinn Kelsey, iar transmisia este o inregistrare a spectacolului jucat cu sala plina pe 15 decembrie 2018.

Sambata va fi transmisa inregistrarea din 26 aprilie 2008 a spectacolului „La Fille du Regiment” al lui Donizetti. Sub bagheta dirijorala a lui Marco Armiliato, ii veti vedea pe scena pe Natalie Dessay si Juan Diego Florez.

Duminica va fi transmis online spectacolul Lucia di Lammermoor, semnat tot de Donizetti, sub bagheta dirijorala a maestrului Marco Armiliato. Personajele principale au fost interpretate de Anna Netrebko, Piotr Beczala si Mariusz Kwiecien, in spectacolul care a avut loc in 7 februarie 2009.

Nu in ultimul rand, luni veti putea urmari opera Evgheni Oneghin de Ceaikovski, intr-un spectacol din 2007 cu interpretarea lui Renee Fleming, Ramon Vargas si Dmitri Hvorostovski, sub indrumarea orchestrala a maestrului Valeri Gherghiev.

Opera din New York si-a anulat intreaga stagiune, care s-ar fi incheiat in mod firesc pe 9 mai, din cauza pandemiei.

Opere faimoase pe care le poti accesa oricand

Daca nu ai apucat sa vezi spectacolul Carmen difuzat zilele trecute de catre Met Opera din New York, nu-ti face griji! Accesand site-ul OperaVision.eu poti urmari spectacolul integral jucat pe 25 octombrie 2019 pe scena Operei din Beijing. Spectacolul este disponibil online pana pe 24 aprilie, asa ca ai timp sa te relaxezi in fara micului ecran si sa savurezi capodopera oricand!

Tot aici poti urmari si spectacolul „Don Giovani” interpretat pe scena Operei Nationale Finlandeze, „Madama Butterfly” de Puccini, in interpretarea Operei Regale Suedeze din Stochkolm sau Don Giovanni de Mozart, spectacol realizat pe scena Teatrului de Opera din Roma.

Online si… clasic e fantastic!

De asemenea, Filarmonica „George Enescu” si Asociatia „Clasic e fantastic” anunta ca vor posta la dispozitia publicului, concertele din colectia Clasic e fantastic incepand cu joi, 19 martie, pe site-ul www.fge.org.ro si pe paginile de Facebook Filarmonica „George Enescu” si Clasic e fantastic.

Este vorba despre concerte desfasurate in Sala Mare a Ateneului Roman. Fiecare va ramane la dispozitia publicului doua zile, dupa care va fi schimbat cu cel care i-a urmat, ca data, in stagiune.

„Speram ca cei care acum 10 ani erau copii ca si publicul de astazi care, poate, se intreaba cum au fost concertele CEF in primele stagiuni, sa se bucure din plin de demersul nostru menit sa aduca un plus de educatie artistica intr-o lume cenusie si amenintatoare”, spun organizatorii.Nu in ultimul rand, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” transmite zilnic pe pagina de Facebook inregistrari din concertele sale extraordinare, iar pe pagina programului muzical pentru copii Cantus Mundi Romania se tin lectii interactive de canto si multe altele.Spectacolele Operei Comice pentru Copii vor putea fi vazute intr-o aplicatie cu abonament lunar

De asemenea, pe 24 martie, violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga vor sustine mini-recitaluri live pe Facebook, la invitatia Radio Romania Muzical. Artistii vor interpreta Fantezia „Carmen” de Pablo de Sarasate si 6 dansuri populare romanesti de Bela Bartok (link eveniment).