Nikki Haley a obţinut prima victorie în faţa lui Donald Trump

Getting your Trinity Audio player ready...

Nikki Haley a marcat un moment important în politica americană, învingându-l pe Donald Trump în alegerile primare republicane din Washington DC, obținând astfel prima sa victorie în fața fostului președinte în cursa pentru desemnarea candidatului republican la președinția Statelor Unite în 2024, conform informațiilor furnizate de BBC. Această victorie vine în ciuda pierderii suferite de Haley în Carolina de Sud, statul său natal, și subliniază importanța sa crescândă în cadrul Partidului Republican ca prima femeie care a câștigat un scrutin primar republican în istoria SUA.

Cu toate acestea, Donald Trump continuă să dețină un avans considerabil în cursa pentru nominalizare, menținându-se ca principalul candidat republican și posibil adversar al lui Joe Biden în alegerile din noiembrie. Conform CBS, Nikki Haley a reușit să câștige toți cei 19 delegați republicani disponibili în Washington DC, aducându-și totalul național la 43 de delegați, în timp ce Trump se bucură de sprijinul a 247 de delegați.

Rezultatele alegerilor arată că Nikki Haley a obținut 62,9% din voturi, comparativ cu 33,2% pentru Trump, o victorie categorică ce evidențiază potențialele fisuri în baza tradițională de susținere a lui Trump. Olivia Perez-Cubas, purtătorul de cuvânt național al campaniei lui Haley, a comentat victoria subliniind că „nu este surprinzător faptul că republicanii cei mai apropiaţi de disfuncţiile de la Washington îl resping pe Donald Trump cu tot haosul său”, semnalând o posibilă schimbare de percepție în rândul electoratului republican din capitala națională.

În ciuda acestei victorii importante pentru Haley, Donald Trump rămâne figura dominantă în cursa republicană, având în vedere succesul său în toate statele unde au avut loc până acum alegeri primare sau caucus-uri. Atenția se îndreaptă acum către Super Tuesday, o zi crucială în competiția pentru nominalizarea republicană, când alegătorii din 15 state și un teritoriu american își vor exprima preferințele, fiind în joc sprijinul a 874 de delegați republicani. Această etapă va fi determinantă pentru conturarea dinamicii cursei și va testa capacitatea lui Nikki Haley de a-și extinde sprijinul în fața avansului semnificativ al lui Trump.