Noaptea Albă a Filmului Românesc

Noaptea Albă a Filmului Românesc, ediţia a 8-a, va avea loc în Bucureşti pe 22 septembrie, proiecţii fiind programate la Muzeul Ţăranului Român, Cinema "Elvire Popesco", Grădina cu Filme, Unteatru, J’ai Bistrot şi Deschis Gastrobar.

Pe 22 septembrie, dintre producţiile lansate în ultimul an, spectatorii vor putea urmări "Ana, Mon Amour", în regia lui Călin Peter Netzer, un film nerecomandat minorilor despre o relaţie de cuplu complexă şi toxică, premiat la Berlin cu Ursul de Argint pentru contribuţia artistică.

"Un film despre abuz şi manipulare”, cum descrie Adrian Sitaru cea mai recentă producţie a sa, "Fixeur" îl are ca protagonist pe Radu, un stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, căruia i se dă ocazia de a-şi dovedi competenţele, dar care înţelege că înverşunarea cu care îşi urmează vocaţia este una îndoielnică. "Fixeur" este propunerea României la Oscarul pentru cel mai film într-o limbă străină.

"Vara s-a sfârşit" (regia Radu Potcoavă) readuce atmosfera de la finalul anilor 90, în preajma eclipsei, când doi puşti se împrietenesc şi iau decizii care le va afecta vieţile.

"Ultima zi", regizat de Gabriel Achim, este un "thriller comic” despre un bărbat dintr-un oraş de provincie care s-a hotărât să se călugărească. Primarul, poliţistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mânăstire. Primarul, regizor amator, are şi nişte planuri secrete pentru el.

Secţiunea "10 ani de la debut", inaugurată la ediţia de anul trecut a Nopţii Albe a Filmelor Româneşti, aduce o proiecţie specială a filmului "California Dreamin’ (Nesfârşit)", regizat de regretatul Cristian Nemescu şi distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes. În timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar şi refuză să-i dea aprobare să plece. În rolurile principale, Armand Assante şi Răzvan Vasilescu.

Acestor producţii li se adaugă şi o selecţie a celor mai noi scurtmetraje româneşti, care au rulat în cadrul TIFF 2017, în Zilele Filmului Românesc. Din selecţie fac parte "Offstage" (regia Andrei Huţuleac), "Sechestraţi fără voie" (regia Tudor Botezatu), "Prima noapte" (regia Andrei Tănase), "Fragment 22" (regia Stela Pelin) şi "No Man’s Land" (regia Marius Olteanu).

Programul va include şi două filme-surpriză care vor fi anunţate chiar pe 22 septembrie, cu puţin timp înainte de proiecţia lor. Anul trecut, de Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii au vizionat 40 de filme, evenimentul devenind un reper în promovarea cinematografiei autohtone.