Număr record de filme la Divan Film Festival 2017

Un număr record de 18 filme, din care 15 – în premieră națională, vor fi prezentate la ediția din 2017 a Divan Film Festival, care se va desfășura în perioada 18 – 26 august, la Craiova (Cinema Inspire și Centrul Vechi) și în Port Cultural Cetate.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, printre filmele care vor fi prezentate se numără și patru producții a căror acțiune se desfășoară pe fundalul zgomos al orașelor balcanice, de la periferii până în magazine de lux sau cluburi exclusiviste.

"Humidity"/ "Vlaznost" (regia Nikola Ljuca, Serbia/Grecia/Olanda 2016) este un film nerecomandat minorilor sub 16 ani. Prezentat în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin din 2017, "Humidity" spune povestea unui cuplu a cărui existență e dată peste cap de o dispariție inexplicabilă. Drogurile și relațiile de-o noapte sunt parte integrantă a acestui proces de coping, care are drept fundal lumina difuză a cluburilor de noapte din Belgrad sau intimitatea relativă a apartamentelor altora, precizează sursa citată.

Tot în Belgrad și tot în cluburile de noapte se petrece și cea mai mare parte din acțiunea filmului "Afterparty"/ "Afterparti" (regia Luka Bursac, Serbia 2017), doar că de data aceasta protagonistul nu face parte din high life-ul sârb, ci își dorește cu orice preț să își depășească statutul, acela de simplu barman.

În cazul lungmetrajului "There Where Atilla Passes…"/ "La ou Atilla passe…" (regia Onur Karaman, Canada 2016), orașul e Montreal, în timp ce iubirea are rădăcini lungi, care se întind până în Turcia.

Filmul-șoc al ediției 2017 va fi "Transmania" (Croația, 2016), precizează comunicatul. În realizarea acestui omnibus, fiecare din cei 15 co-regizori a putut viziona doar ultimul minut al segmentului anterior. Rezultatul este șocant, o constantă fiind practicile sexuale de nișă în decor urban, se arată în comunicat.

Tot o noutate la ediția din acest an a Divan Film Festival o reprezintă și numărul record de filme regizate de femei — Mirjana Karanovic cu "A Good Wife"/ "Dobra zena" (Serbia, 2016), Evangelia Kranioti cu documentarul "Exotica, Erotica, Etc." (Franța/ Grecia, 2015), Hana Jusic — "Quit Staring at My Plate"/ "Ne gledaj mi u pijat" (Croația/ Danemarca, 2016), Teona Strugar Mitevska — "When the Day Had No Name" (Macedonia/ Belgia, 2017), Tamara Drakulic — "Wind"/ "Vetar" (Serbia, 2016) și Cejen Cernic — "The Mystery of Green Hill"/ "Uzbuna na Zelenom Vrhu" (Croația, 2017).

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 — 20 august în Craiova (Centrul Vechi și Cinema Inspire), iar în perioada 21 — 26 august în Port Cultural Cetate din județul Dolj.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.