“Gadjo Dilo” – proiecţie aniversară la Divan Film Festival, în prezenţa actriţei Rona Hartner

Filmului regizorul Tony Gatlif, Gadjo Dilo, în care au debutat pe marele ecran atât actriţa Rona Hartner, cât şi celebrul interpret de manele Adrian Minune, va fi proiectat la Divan Film Festival. O altă surpriză a acestei ediții o reprezintă și proiecția documentarului Vâslind pentru Europa/ Rowing for Europe, în care se regăsesc clădirea Port Cultural Cetate și gazda festivalului, Mircea Dinescu.

La 20 de ani de la prima proiecţie a filmului care a lansat-o pe Rona Hartner, şi care a câştigat un premiu César pentru cea mai bună muzică (patru dintre piesele de pe soundtrack fiind semnate de Adrian Minune), Gadjo Dilo va rula la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate, miercuri, 23 august. Proiecția va avea loc în prezența actriței Rona Hartner.

Gadjo Dilo spune povestea unui tânăr francez aflat în România în cautarea unui legendar cântăreț tigan. Ajutat de bătrânul Isidor, liderul clanului din sat, acesta pătrunde în lumea haotică, dar pasionantă a cântăreților țigani, de altfel pitorești și violenți, amuzanți și supărăcioși, îndrăgostindu-se de oacheșa Sabina.

Proiecția filmului va fi urmată de concertul trupei IMPEX, importatoare și exportatoare de sunete muzicale.

Cea de-a opta ediție a Divan Film Festival , care va avea loc în perioada 18 – 26 august, în Craiova și Port Cultural Cetate, vine cu un număr record de 15 de filme proiectate în premieră, cărora li se adaugă proiecția aniversară Gadjo Dilo, două filme pentru copii și 20 de scurtmetraje diferite ca stil, care cartografiează profund regiunea balcanică.

Printre acestea din urmă se numără și Scris/ Nescris, filmul lui Adrian Silișteanu, multipremiat la festivalurile de la Tampere, Montpellier sau Trieste, care spune povestea  unei familii de romi ce riscă din cauza unei probleme de identitate  să-și piardă fiica minoră, proaspătă mamă.  Un alt scurtmetraj apreciat la festivalurile de gen este și

E roșu la semafor/ Red Light (r. Toma Waszarow, Croația-Bulgaria, 2016), o poveste extrem de balcanică a șoferului și a pasagerilor unui autobuz care rămân blocați la semafor.

Călătorie la oraș/ Round Trip: Mary (r. Zharko Ivanov, 2015), este o sublimă animație macedoneană care ne arată prin ochii unei fete de la țară influența fraților Manaki asupra cinematografiei balcanice, în timp ce musical-ul bulgar Mănâncă-mă!/ Eat Me! (r. Ilina Perianova, 2016) prezintă într-un mod inedit relația dintre mediu înconjurător și mâncare.

O altă surpriză a acestei ediții o reprezintă și proiecția documentarului Vâslind pentru Europa/ Rowing for Europe (r. Gerald Harringer, Austria, 2017), care ne arată aventurile unui turc și ale unui austriac ce vâslesc pe Dunăre, cutreierând sudul Europei de la Linz la Marea Neagră, într-o barcă din lemn, fără motor. Filmul conține câteva cadre filmate chiar în Port Cultural Cetate.

Programul Divan Film Festival este disponibil aici: http://divanfilmfestival.ro/program/