Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu II, intitulată „Premierul NORDIS trebuie să plece, românii s-au săturat de umilință”, urmează să fie votată vineri, începând cu ora 11:00, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului.
Inițiată de AUR, SOS România și POT, moțiunea vizează demiterea Guvernului condus de Marcel Ciolacu, însă partidele semnatare nu dețin suficiente voturi pentru a duce inițiativa la bun sfârșit.
Constituția și regulile privind moțiunea de cenzură
Conform Constituției României, Parlamentul poate retrage încrederea Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură cu votul majorității deputaților și senatorilor – 234 de voturi.
Moțiunea poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al parlamentarilor, iar dezbaterea trebuie să aibă loc la trei zile după ce documentul a fost prezentat în plen.
Potrivit Regulamentului ședințelor comune, votul se desfășoară în mod secret, cu bile, iar dacă moțiunea este respinsă, inițiatorii nu mai pot depune o nouă moțiune în aceeași sesiune parlamentară (exceptând cazul în care Guvernul își angajează răspunderea în Parlament).
Ce spun partidele?
USR refuză să voteze moțiunea
Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că partidul său nu va vota moțiunea, argumentând că nu vrea să genereze o criză economică și politică înaintea alegerilor prezidențiale.
“USR este un partid responsabil și nu va contribui la haos. Vom depune propria noastră moțiune după alegerile din luna mai,” a declarat Lasconi.
Totuși, aceasta a recunoscut că ar putea exista parlamentari USR care vor devia de la linia partidului și ar putea vota moțiunea, însă a subliniat că decizia oficială a partidului este să nu susțină inițiativa AUR-SOS-POT.
UDMR: „Moțiunea nu are nicio șansă”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost categoric: parlamentarii UDMR și cei ai coaliției de guvernare vor fi prezenți, dar nu vor vota.
“Nu există nicio trădare, nicio surpriză. USR nu susține moțiunea, iar noi, cei din coaliție, vom fi prezenți și nu vom vota,” a afirmat Kelemen Hunor.
Acesta a subliniat că, potrivit regulilor parlamentare, următoarea moțiune de cenzură nu va putea fi depusă mai devreme de luna septembrie, adică după alegerile prezidențiale.
Ce conține moțiunea de cenzură?
Moțiunea inițiată de AUR, SOS România și POT include o serie de acuzații grave la adresa Guvernului Ciolacu II, printre care:
• Lipsa de legitimitate – Premierul Marcel Ciolacu este acuzat că a fost numit abuziv de președintele Klaus Iohannis, după expirarea mandatului său constituțional.
• Scandalul „Nordis” – Moțiunea susține că Marcel Ciolacu și alți oficiali din guvern au beneficiat de zboruri și vacanțe de lux plătite de gruparea Nordis, implicată într-o fraudă de milioane de euro.
• Creșterea taxelor și impozitelor – Guvernul este acuzat că a impus măsuri de austeritate, crescând taxele pentru antreprenori și eliminând facilitățile fiscale din agricultură, construcții și IT.
• Înghețarea pensiilor și alocațiilor – Moțiunea acuză Guvernul că a refuzat să indexeze pensiile și alocațiile, afectând milioane de pensionari și copii.
• Incompetență în gestionarea fondurilor europene – Conform textului moțiunii, rata de absorbție a fondurilor UE este sub 20%, punând în pericol miliarde de euro destinate dezvoltării României.
• Colapsul sistemului de sănătate – Se acuză faptul că 22.000 de medici au emigrat, iar sute de localități nu au medici de familie.
• Derapaje democratice – Moțiunea susține că Guvernul a transformat Poliția într-un instrument politic, folosind instituțiile statului pentru intimidarea cetățenilor critici la adresa puterii.
Deși moțiunea de cenzură va fi dezbătută și votată, șansele ca Guvernul Ciolacu II să fie demis sunt extrem de mici, deoarece opoziția nu are suficiente voturi.
USR și UDMR refuză să voteze moțiunea, iar parlamentarii PSD-PNL-UDMR vor fi prezenți, dar nu vor vota, ceea ce face imposibil atingerea pragului de 234 de voturi necesare.
Chiar dacă moțiunea va fi respinsă, opoziția promite o nouă tentativă de demitere a Guvernului după alegerile prezidențiale din luna mai.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.