Oile revin pe străzile Madridului: Ciobanii readuc la viață vechile rute de transhumanță

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-un spectacol neobișnuit pentru locuitorii și turiștii din Madrid, străzile aglomerate ale capitalei spaniole au fost ocupate de oi, conduse de ciobani pe vechile rute de transhumanță. Acest eveniment tradițional, care datează din vremuri străvechi, a fost reînviat pentru a aduce în atenția publicului importanța păstrării și valorificării tradițiilor și a modului de viață pastoral.

Transhumanța, practica sezonieră de mutare a turmelor de animale între pășuni de vară și de iarnă, a avut odată un rol crucial în economia și cultura Spaniei. Străzile din Madrid, acum pline de viață urbană, au fost cândva căi de trecere pentru mii de oi care căutau pășuni mai bune.

Evenimentul nu a fost doar un spectacol pentru ochi, ci și o ocazie de a evidenția legătura strânsă dintre om și natură, precum și necesitatea de a proteja și conserva tradițiile care definesc identitatea culturală a unei națiuni. Locuitorii și vizitatorii Madridului au fost martorii unei parade impresionante, în care oile, însoțite de ciobani și câini, au mers pe vechile rute, reamintind de ritmurile și obiceiurile de altădată.

Prin reînvierea acestei tradiții, organizatorii evenimentului speră să sensibilizeze publicul asupra importanței păstrării patrimoniului cultural și a modurilor de viață tradiționale în fața provocărilor și schimbărilor rapide ale lumii moderne.