Peste 1.000 de israelieni uciși în recentele violențe

Getting your Trinity Audio player ready...

Ambasada Israelului în Statele Unite ale Americii a anunțat că 1.008 israelieni au fost uciși de când forțele Hamas au intrat în țară sâmbătă. Peste 3.400 de israelieni au fost răniți, potrivit aceleiași surse. Guvernul israelian nu a furnizat o descompunere detaliată a celor uciși în violențe. Doi membri ai biroului politic Hamas, Jawad Abu Shammala și Zakaria Abu Maamar, au fost uciși într-un raid aerian în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, a declarat un oficial al grupului, potrivit agenției de știri Reuters. În declarații separate, armata israeliană a confirmat uciderea lui Abu Shammala și Abu Maamar.

±eful Diplomației Europene, Josep Borrell, a oferit informații actualizate privind afirmațiile că blocul reduce ajutorul pentru palestinieni. Borrell a declarat că statele din Golf, într-o declarație comună cu UE, au subliniat „importanța susținerii financiare continue pentru UNRWA și continuarea sprijinului umanitar și de dezvoltare pentru palestinieni”. A negat informațiile potrivit cărora Germania a anulat ajutorul după atacul de sâmbătă.

Canalul 12 din Israel a relatat că oficialii israelieni au avertizat omologii lor egipteni împotriva furnizării de ajutor pentru Fâșia Gaza asediată. După această declarație, convoaiele de camioane cu combustibil și bunuri egiptene care urmau să intre în Gaza s-au retras de la punctul de trecere Rafah.

Oficialii israelieni au anunțat anterior un asediu complet al Fâșiei Gaza, cu tăieri ale aprovizionării cu apă, combustibil și alimente. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat anterior că este „profund îngrijorat” de decizia Israelului de a impune un asediu complet în Gaza. Guterres a subliniat că situația umanitară în Gaza era extrem de gravă înainte de aceste ostilități și acum se va deteriora exponențial. El a adăugat că ultima serie de violențe „nu vine din vid”, ci este rezultatul unui conflict de lungă durată, cu o ocupație de 56 de ani și fără un sfârșit politic la orizont.