Peste 200.000 de copii, abuzați sexual de clerul spaniol, estimează o anchetă independentă

Getting your Trinity Audio player ready...

Mai mult de 200.000 de copii sunt estimați a fi fost abuzați sexual în Spania de către clerul Catolic Roman începând din 1940, conform unei comisii independente. Raportul nu oferă o cifră exactă, dar indică faptul că, într-un sondaj realizat pe peste 8.000 de adulți, 0,6% au declarat că au fost abuzați sexual de membrii clerului în timpul copilăriei lor. Această cifră reprezintă aproximativ 200.000 din populația adultă a Spaniei, care numără în jur de 39 de milioane de persoane.

Procentul crește la 1,13% – echivalentul a peste 400.000 de persoane – atunci când se ia în considerare abuzul comis de membrii laici ai bisericii. Aceste informații au fost prezentate de ombudsmanul național al Spaniei, Ángel Gabilondo, în cadrul unei conferințe de presă organizate pentru a prezenta concluziile raportului.

Biserica Catolică Romană a fost zguduită de o serie de scandaluri de abuz sexual la nivel mondial, adesea implicând copii, în ultimii 20 de ani. În Spania, o țară cu tradiție catolică care a devenit în mare parte laică, acuzațiile de abuzuri clericale încep abia acum să fie luate în serios, ducând la acuzații din partea supraviețuitorilor de obstrucționare.

Raportul critică atitudinea bisericii, considerând răspunsul acesteia la cazurile de abuz asupra copiilor ca fiind „insuficient” și recomandă crearea unui fond de stat pentru compensarea victimelor.

Înainte de prezentarea raportului în parlament, conferința episcopilor spanioli a anunțat că va organiza o întâlnire extraordinară luni pentru a discuta concluziile sale.

Biserica Catolică din Spania, care a refuzat ani la rând să efectueze propria anchetă, nu a participat la investigația independentă, deși a colaborat furnizând documente privind cazurile de abuz sexual colectate de dioceze.