Polonia la răscruce: mesaje electorale acide în ajunul alegerilor parlamentare

Polonia se pregătește de alegerile parlamentare ce vor avea loc în acest weekend, în urma unei campanii acerbe unde fiecare parte a prezentat adversarul drept o amenințare națională majoră. Partidul de guvernământ de dreapta, Lege și Justiție (PiS), își dorește un al treilea mandat istoric, afirmând că opoziția va aduce migrație masivă și haos în țară. În contrast, Coaliția Civică centristă dorește să pună capăt celor opt ani de guvernare PiS, susținând că acest partid constituie o amenințare la adresa democrației poloneze.

Focul electoral este concentrat în principal pe doi lideri: Jaroslaw Kaczynski, din partea PiS, și Donald Tusk, din partea Coaliției Civice. În discursurile lor finale, Kaczynski a avertizat că sub guvernarea lui Tusk, Polonia ar fi dirijată „prin apeluri telefonice din Berlin sau Moscova”, în timp ce Tusk a afirmat că continuarea regimului PiS ar fi dezastruoasă.

Jaroslaw Kaczynski (PiS)

Deși sondajele de opinie indică faptul că niciunul dintre principalele partide nu va obține o majoritate absolută, campania electorală a devenit mai intensă în zilele și orele finale. În întreaga Polonie, posterele electorale acoperă peisajul urban, oferind alegătorilor o gamă variată de opțiuni, de la Confederation, un partid de extremă dreapta ce dorește să reducă ajutorul pentru Ucraina, până la partidele de stânga care militează pentru drepturile LGBT și dreptul la avort.

În contextul suspendării unor finanțări semnificative din partea Uniunii Europene, datorită politizării instanțelor judiciare din Polonia, Coaliția Civică atrage atenția asupra problemelor legate de controlul crescut al presei și antagonismului sporit față de Europa. Unii observatori temându-se că aceste tendințe ar putea chiar submina apartenența Poloniei la UE.

Președintele susținut de PiS, Andrzej Duda, a îndemnat alegătorii să iasă la vot, subliniind că aceste alegeri reprezintă o manifestare a convingerilor și valorilor, determinând direcția de dezvoltare a Poloniei. În contrast, un editorial din Gazeta Wyborcza reflectă frustrarea opoziției: „Ne-am săturat. Dacă democrații pierd acum, ne vom confrunta cu un autoritarism pur în culorile ruso-turco-maghiare… dar o altă Polonie este posibilă.”

Rezultatele acestor alegeri ar putea schimba cursul politic al Poloniei, într-un moment de creștere a tensiunilor atât interne, cât și externe. Aceasta poate include posibilitatea unei coaliții cu partidele de extremă dreapta, o perspectivă îngrijorătoare pentru mulți, dat fiind istoricul de rasism și homofobie asociat acestor grupuri.