Premiera la Teatrul Excelsior cu spectacolul „Năpasta”

Spectacolul „Năpasta”, versiune regizorală a dramei omonime, scrisă I. L. Caragiale, care poartă semnătura Andrei şi Andreea Grosu, va avea primele reprezentaţii în zilele de 24 şi 25 noiembrie, respectiv 6 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Excelsior.

Scenografia este semnată de Vladimir Turturica, iar din distribuţie fac parte: Mihaela Trofimov, Bogdan Nechifor, Alex Popa, Doru Bem.

O femeie, trei bărbaţi şi o crimă rămasă nepedepsită. Trei oameni care au minţit, ani la rând şi care se acuză reciproc de nebunie: făptuitorul crimei se ascunde sub masca nevinovăţiei, inocentul condamnat pe nedrept joacă rolul vinovatului, iar văduva celui ucis devine soţia ucigaşului, sperând că astfel îl va deconspira pe acesta şi va face dreptate. Acolo unde cercul disimulărilor se scurtcircuitează, din preaplinul minciunii, începe procesul. Un proces care se derulează în timp real, aici şi acum, sub privirea spectatorilor, timp de 75 de minute.

Decupată din contextul social în care a fost plasată iniţial şi transpusă într-un univers atemporal, drama este esenţializată, iar personajele se ciocnesc într-un punct nodal: nevoia de adevăr. Pentru fiecare dintre ei, crima neelucidată reprezintă o situaţie-limită şi imposibilitatea de a merge mai departe. Ce bănuieşte Anca, ce ştie şi ce va reuşi să demonstreze? Spectatorii vor afla odată cu dezbaterea la care vor lua parte ca martori şi ca juraţi, în egală măsură.

Raporturile se reconfigurează spectaculos, de la o scenă la cealaltă. Fiecare gest reprezintă un posibil indiciu în descoperirea vinovatului, un „barometru” al impulsurilor care transformă fiecare nuanţă şi fiecare cuvânt rostit sau rămas nespus într-un element decisiv.

„Anca, Dragomir, Gheorghe şi Ion nu sunt doar personajele lui Caragiale, ci devin subiecţi pentru un experiment uman pe tema adevărului, a conştiinţei şi a vinei. Năpasta este un spectacol la care participi doar dacă ai curaj”, spun Andrei şi Andreea Grosu.

Spectacolul propus de Andrei şi Andreea Grosu ia forma unui joc deopotrivă retrospectiv şi introspectiv, traversat de tensiune, de la prima până la ultima secundă. Frică, remuşcare, răzbunare, suspans. Un mecanism subtil care întinde la maximum fiecare coardă a dramei şi o tranşează apoi cu bisturiul conştiinţei. Prin Năpasta, Andrei şi Andreea Grosu propun publicului o dezbatere ce urmăreşte efectele pe care le produce absenţa adevărului.

Spectacolul se adresează spectatorilor cu vârsta de peste 15 ani.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.bilet.ro şi de la casa de bilete a Teatrului Excelsior (Strada Academiei, nr. 28).