Președintele Franței, Emmanuel Macron, solicită Israelului să înceteze uciderea femeilor și copiilor din Gaza

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut un apel către Israel, cerând oprirea uciderii femeilor și copiilor din Gaza, într-un interviu exclusiv acordat BBC. Macron a declarat că nu există „nicio justificare” pentru bombardamente, susținând că un armistițiu ar beneficia Israelului.

Macron a recunoscut dreptul Israelului de a se proteja și a subliniat că Franța „condamnă clar” acțiunile „teroriste” ale Hamas. Franța, la fel ca Israel, SUA, Marea Britanie și alte națiuni occidentale, consideră Hamas o organizație teroristă.

În contextul unei conferințe de ajutor umanitar desfășurate la Paris cu privire la războiul din Gaza, Macron a subliniat că „concluzia clară” a tuturor guvernelor și agențiilor prezente la summit a fost că „nu există altă soluție decât mai întâi o pauză umanitară, urmată de un armistițiu, care va permite protejarea tuturor civililor care nu au legătură cu teroriștii”.

Macron a menționat că, în prezent, civili sunt bombardați și uciși, inclusiv bebeluși, femei și persoane în vârstă, afirmând că nu există niciun motiv sau legitimitate pentru aceste acțiuni și îndemnând Israelul să oprească bombardamentele.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a răspuns rapid comentariilor lui Macron, afirmând că națiunile ar trebui să condamne Hamas, nu Israelul. Netanyahu a declarat că „crimele pe care Hamas le comite astăzi în Gaza vor fi comise mâine în Paris, New York și oriunde în lume”.

Într-un interviu amplu acordat la finalul primei zile a Forumului Anual pentru Pace de la Paris, Macron a discutat și alte probleme globale, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina, extremismul online și pericolele schimbărilor climatice.

Macron a condamnat creșterea antisemitismului și bombardarea civililor israelieni, subliniind că toate viețile sunt importante. El a refuzat să declare că Israelul a încălcat dreptul internațional în Gaza, menționând că nu este rolul său să judece și că nu ar fi corect să critice Israelul, un partener și prieten, la doar o lună după ce a fost atacat.

Ministerul Sănătății controlat de Hamas din Gaza a raportat că, după o lună de bombardamente israeliene și aproape două săptămâni de la lansarea unei ofensive terestre majore în teritoriu, 11.078 de persoane au fost ucise, iar 1,5 milioane au fost nevoite să-și părăsească locuințele. Israelul a anunțat că va începe pauze militare zilnice de patru ore în unele părți ale nordului Gaza, continuând totuși ofensiva sa.

Președintele Macron a făcut apel la toți cetățenii francezi să condamne actele antisemite „fără ambiguitate”, înaintea unui marș împotriva antisemitismului care va avea loc duminică și la care va participa o mare parte a clasei politice franceze. El a subliniat că Franța are probabil cea mai mare comunitate musulmană din Europa și o comunitate evreiască mare, iar cu creșterea antisemitismului în Franța și restul Europei, toți cetățenii francezi trebuie să fie uniți împotriva antisemitismului și să „împărtășească durerea sau compasiunea palestinienilor”.