Președintele Joe Biden îl declară pe Vladimir Putin responsabil de moartea lui Aleksei Navalnîi

Într-o declarație de presă , președintele american Joe Biden a pus moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi direct pe seama președintelui rus Vladimir Putin. Acest eveniment tragic, anunțat de serviciul penitenciar rus într-o închisoare din Cercul Arctic, unde Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani, a stârnit numeroase reacții internaționale.

“Nu sunt surprins și sunt indignat de această știre,” a afirmat Biden, subliniind curajul lui Navalnîi în fața corupției și violenței din administrația Putin. “Nu faceți nicio greșeală, Putin este responsabil pentru moartea lui Navalny” și reprezintă “încă o dovadă a brutalității lui Putin,” a adăugat președintele american, citat de Sky News.

Președintele a mai spus că această tragedie subliniază importanța sprijinului pentru Ucraina și a asigurat că SUA și aliații săi din NATO sunt pregătiți să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO în fața agresiunilor. “Putin și întreaga lume ar trebui să știe. Dacă vreun adversar ne-ar ataca, aliații noștri din NATO ne-ar susține,” a declarat Biden.

Omagiindu-l pe Navalnîi, Biden a remarcat: “Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. A fost curajos. Avea principii… dedicat construirii unei Rusii în care exista și se aplica principiile unui stat de drept și care credea că Rusia, așa cum o știa el, este o cauză pentru care merită să lupte.”

Întrebat despre cauza morții lui Navalnîi, Biden a fost categoric: “Nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi,” a declarat el, evidențiind sentimentul larg răspândit că moartea a fost un act deliberat de represiune.

Acest moment marchează un punct de inflexiune în relațiile dintre Rusia și comunitatea internațională, cu consecințe încă neclare asupra dinamicii globale de putere și a luptei pentru drepturile omului și democrație.