Președintele Zelenski solicită ancheta internațională după prăbușirea avionului rusesc

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară desfășurarea unei anchete internaționale cu privire la prăbușirea unui avion rusesc, pe care Moscova susține că îi transporta pe prizonierii de război ucraineni. Incidentul, descris de Zelenski drept un joc periculos cu viețile prizonierilor, a avut loc în regiunea Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina.

„Este evident că rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinților lor și cu emoțiile societății noastre”, a afirmat Zelenski într-un discurs zilnic, menționând necesitatea clarificării tuturor faptelor, în special având în vedere că avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, ceea ce complică investigația.

Autoritățile ruse au declarat că 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit în urma acestui incident. Moscova a acuzat Ucraina de comiterea unui „act terorist” prin doborârea avionului.

Armata ucraineană, confirmând că era planificat un schimb de prizonieri pentru ziua respectivă, a reiterat responsabilitatea Rusiei de a proteja prizonierii aflați în custodia sa. Totodată, autoritățile ucrainene au asigurat că vor continua să vizeze instalațiile și avioanele militare rusești din regiunea Belgorod. Cu toate acestea, Kievul nu a confirmat implicarea forțelor sale în prăbușirea avionului și nici nu a verificat dacă victimele erau prizonieri de război ucraineni.

În acest climat tensionat, Zelenski a însărcinat mai multe agenții de stat să investigheze acest accident tragic, subliniind importanța unei anchete transparente și imparțiale pentru a determina circumstanțele exacte ale prăbușirii avionului rusesc.