Prim-ministrul Israelului răspunde la atacul surpriză din Gaza: „Ne vom apăra”

Getting your Trinity Audio player ready...

În urma unui atac masiv cu rachete lansat de grupul militant Hamas asupra Israelului, Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat cu fermitate: „Israelienii din întreaga țară – în Shabbat și în vacanța Simchat Torah – s-au trezit în sunetul sirenelor, după ce Hamas a lansat rachete din Gaza în această dimineață. Ne vom apăra!” Netanyahu a convocat o întâlnire de urgență cu șefii de securitate, iar cabinetul de securitate de nivel înalt al Israelului se va întâlni la ora locală 13:00 pentru a discuta despre atacul surpriză.

Mohammed Deif, liderul grupului Hamas, a anunțat că au fost lansate 5.000 de rachete în Israel în cadrul unei operațiuni numite „Furtuna Al-Aqsa”. Deif a subliniat nemulțumirea grupului față de acțiunile Israelului, afirmând: „Am decis să spunem că este suficient. Ocupația a comis sute de masacre împotriva civililor.”

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au răspuns atacului prin efectuarea de raiduri aeriene asupra țintelor Hamas din Gaza. De asemenea, IDF a raportat că „un număr de teroriști” au infiltrat teritoriul israelian din Fâșia Gaza, cerând rezidenților din zona înconjurătoare să rămână în casele lor.

Tensiunile continuă să crească în regiune, cu rapoarte că palestinienii au sărbătorit în Fâșia Gaza după ce zeci de luptători Hamas au părut să fi infiltrat sudul Israelului. Imagini video au arătat rachete lansate din Gaza trecând pe cerul nopții spre Israel.

Comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluția situației, cu speranța de a evita un conflict de amploare și de a găsi o soluție pașnică.