Prințul Frederik devine Regele Frederik al X-lea al Danemarcei

Danemarca se pregătește pentru o schimbare istorică în cadrul monarhiei sale, cu prințul Frederik care urmeaz[ să devină Regele Frederik al X-lea. Acest eveniment marchează sfârșitul celor 52 de ani de domnie a mamei sale, Regina Margrethe a II-a, și va avea loc într-o ceremonie de proclamare la Palatul Christiansborg din Copenhaga. Anunțul oficial al abdicării Reginei Margrethe a fost făcut în ajunul Anului Nou.

În contrast cu încoronările mai fastuoase, cum a fost cea a Regelui Charles al III-lea, Danemarca a optat pentru o ceremonie mai simplă. Nu va exista o încoronare oficială, ci doar o ceremonie de proclamare. Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, va anunța cuplul regal la palat, iar aceștia vor apărea la balcon în fața publicului. Momentul va fi marcat prin salve de tun, iar drapelul național va fi coborât și ridicat din nou la palatele regale.

Înaintea prezentării noilor monarhi la balcon, atât noul rege, cât și noua regină, alături de Regina Margrethe, se vor alătura guvernului danez și secretarului Consiliului de Stat într-o sesiune oficială pentru transferul de putere, unde Regina va semna declarația oficială de abdicare.

Familia regală va participa și la o sesiune specială a parlamentului la 15 ianuarie, precum și la o slujbă religioasă de celebrare la Catedrala din Aarhus pe 21 ianuarie.

La eveniment va fi prezent și fratele lui Frederik, Prințul Joachim al Danemarcei, însă fără soția și copiii săi, care au fost deposedați de titlurile regale în urmă cu aproximativ un an.

Se așteaptă ca noul rege Frederik să țină un discurs public, după care el și regina vor organiza un eveniment cu un număr restrâns de invitați. Festivitățile regale sunt așteptate să atragă peste 200.000 de persoane, toate camerele de la hotelurile din Copenhaga fiind deja rezervate.

Această tranziție în cadrul casei regale daneze vine într-un moment în care rolul monarhului în Danemarca rămâne în principal reprezentativ și ceremonial, semnând legi și prezidând oficial formarea guvernului, cu întâlniri regulate cu acesta. Schimbarea marchează nu doar un nou capitol în istoria Danemarcei, dar și continuarea tradiției unei monarhii cu o prezență simbolică și ceremonială puternică în viața națională daneză.