Putin vizitează China pentru a consolida alianța împotriva Occidentului

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele rus Vladimir Putin se află într-o vizită cheie în China, cea mai importantă aliată a Rusiei, cu scopul de a consolida o alianță împotriva Occidentului și de a celebra legăturile dintre China și Rusia. În timpul vizitei sale anterioare la Beijing, la începutul anului trecut, Putin și președintele chinez Xi Jinping au anunțat un nou parteneriat „fără limite” între țările lor.

Cu toate acestea, în ciuda retoricii politice, activitatea comercială la frontiera dintre cele două țări nu pare să fie la înălțime. Un pod nou construit între Heihe și Blagoveshchensk a fost prezentat ca simbol al unei noi ere în comerțul transfrontalier, dar observațiile arată că traficul este minim.

Deși China a ajutat Rusia, afectată de sancțiunile impuse după invazia în Ucraina, prin majorarea importurilor de gaze naturale rusești, conflictul din Ucraina ar putea, de asemenea, duce la o creștere a puterii NATO și la degradarea economiei rusești deja în dificultate.

Oficial, Putin se află în China pentru a participa la un forum privind progresul inițiativei „Belt and Road” a lui Xi Jinping, un program global de infrastructură de transport care leagă China de țările occidentale. Cu toate acestea, există critici care susțin că acest program ar putea încurca națiunile mai sărace în capcane ale datoriilor.

Când liderii Chinei și Rusiei se vor întâlni în marja acestei conferințe, vor celebra consolidarea legăturilor lor, încercând să construiască o coaliție mai largă împotriva Occidentului alături de alte guverne cu viziuni similare.

Reamintim că la această reuniune și-a anunțat participarea și premierul Ungariei, Viktor Orban.