Referendumul pentru recunoașterea în constituția Australiei a indigenilor ca primii locuitori eșuează

Australia a respins recunoașterea populațiilor aborigene și a insulelor Torres Strait ca primii locuitori ai națiunii în constituție, prin înființarea unui organism consultativ denumit Vocea către Parlament. Conform proiecțiilor realizate de ABC, referendumul nu va reuși să atingă dubla majoritate necesară pentru a fi aprobat.

Majoritatea voturilor „Nu” au fost proiectate în Tasmania, New South Wales și South Australia. În schimb, Territoriul Capital al Australiei (ACT), care este inclus doar în majoritatea națională, este proiectat să returneze un vot „Da”. Rezultatele din Victoria rămân prea strânse pentru a fi determinate în acest moment.

Eșecul referendumului subliniază diferențele de opinie dintre regiunile Australiei cu privire la recunoașterea formală a indigenilor cprimii locuitori ai țării în cadrul constituțional. Deși este un pas înapoi în eforturile de reconciliere, discuțiile și inițiativele legate de drepturile indigenilor vor continua să fie un subiect important pe agenda națională.