Regal de pian: Lucian Ban, Mircea Tiberian și Toma Dimitriu

Ultimul concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2016, curatoriată de Lucian Ban, aduce pe scenă 3 pianiști români de excepție ce vor explora universul jazzistic românesc, de la tradiție la avangardă

'Artist In Residence' închide stagiunea de jazz din acest an cu un concert extraordinar, în două părți, unde vor urca pe scenă trei pianiști români de excepție: Lucian Ban, curatorul și artistul în rezidență al acestei stagiuni, va susține un recital de pian solo tribut — 'Mr Joy, a celebration of Paul Bley', iar Mircea Tiberian și Toma Dimitriu vor delecta publicul prezent cu un rar concert de jazz la două piane — 'The Pale Dot'.

Pianistul Lucian Ban, curatorul primei stagiuni de jazz din noul program Artist in Residence, va susține un recital de pian solo dedicat celebrului pianist Paul Bley, unul dintre veritabilii vizionari ai jazzului, ce a contribuit decisiv, în anii 60, la eliberarea pianului de constrângerile limbajului be-bop, influențând generații întregi de pianiști.

Poate mai mult decât oricine altcineva, Paul Bley simbolizează intreaga istorie a pianului în jazz — de la tradiție la avangardă. În concertul de la București, Lucian Ban va interpreta piese și compoziții asociate cu Paul Bley și o serie de improvizații inspirate de universul artistului. 'Alături de Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim și Andrew Hill, Paul Bley a avut o influență covârșitoare asupra stilului și conceptului meu muzical', mărturisește Lucian Ban.

Colaborarea dintre Mircea Tiberian, o figură proeminentă a jazz-ului din România contemporană și tânărul pianist Toma Dimitriu reprezintă unul dintre cele mai interesante proiecte și documente discografice din jazz-ul ultimelor decenii în România.

În prima parte a concertului din 17 Decembrie, cei doi pianiști vor continua live explorarea acestui unic format, într-un rar concert de jazz la două piane, parte din seria 'Artist in Residence' la ARCUB. Piese de pe discul 'The Pale Dot' editat de Fiver House Records vor fi alternate cu noi improvizații și compoziții ce ilustrează plaja stilistică a jazz-ului în sec XXI — de la tradiție la avangardă.