Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost diagnosticat cu cancer, anunță Palatul Buckingham

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-un comunicat oficial emis de Palatul Buckingham, s-a confirmat că Regele Charles a fost diagnosticat cu o formă de cancer. Detaliile specifice legate de tipul de cancer nu au fost dezvăluite, dar diagnosticul a venit în urma unor tratamente pentru o problemă de prostată mărită, de care suferă Majestatea Sa.

Deși nu este vorba de cancer de prostată, problema a fost descoperită recent, pe parcursul tratamentului regelui pentru prostata mărită. Conform declarației palatului, Regele Charles a început tratamente regulate de luni.

Palatul Buckingham a transmis că Regele „rămâne complet pozitiv în privința tratamentului său și așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă la îndatoririle sale publice cât mai curând posibil”. În consecință, Majestatea Sa își va amâna angajamentele publice, iar se așteaptă ca alți membri seniori ai familiei regale să îi preia unele dintre responsabilități pe durata tratamentului.

Nu au fost furnizate detalii suplimentare privind stadiul cancerului sau un prognostic. Regele, în vârstă de 75 de ani, a revenit la Londra din Sandringham, Norfolk, luni dimineața și a început tratamentul ca pacient ambulator.

Chiar dacă își va suspenda evenimentele publice, Regele va continua să își îndeplinească rolul constituțional de șef al statului, inclusiv documentarea privind treburile statului și întâlnirile private.

Există un mecanism constituțional care permite numirea „consilierilor de stat” pentru a prelua îndatoririle oficiale ale șefului statului în cazul în care acesta este incapabil să le îndeplinească. În prezent, printre aceștia se numără Regina Camilla, Prințul William, Prințesa Anne și Prințul Edward, în timp ce Prințul Harry și Prințul Andrew nu mai sunt apelați ca membri ai familiei regale fără angajamente oficiale.

Prințul William s-a retras temporar de la angajamentele publice pentru a o sprijini pe soția sa, Catherine, Prințesa de Wales, care se recuperează după o intervenție chirurgicală abdominală. Cu toate acestea, a fost anunțat că va reveni la datoriile sale publice mai târziu în această săptămână.

Ducele de Sussex a vorbit cu Regele și va călători în Marea Britanie pentru a-l vedea în zilele următoare, conform informațiilor obținute de BBC News.

Regele Charles a fost văzut la un serviciu religios în Sandringham duminică, unde a salutat mulțimea adunată. El a suferit o procedură pe prostată la un spital privat din Londra cu mai mult de o săptămână în urmă și a ales să facă public tratamentul său pentru prostată, cu scopul de a încuraja mai mulți bărbați să efectueze controale de prostată. Majestatea Sa a fost încântată să crească gradul de conștientizare asupra acestei probleme, site-ul NHS raportând o creștere a interesului pentru condițiile prostatei.

Potrivit statisticilor din Marea Britanie, riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer crește odată cu vârsta, mai mult de o treime (36%) dintre cazurile noi de cancer fiind înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de 75 de ani și peste.

Prim-ministrul Rishi Sunak și liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, i-au urat Regelui Charles o „recuperare completă și rapidă”.