Ron DeSantis se retrage din cursa prezidențială republicană și îl susține pe Donald Trump

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a anunțat duminică, cu două zile înainte de scrutinul din New Hampshire, că se retrage din cursa prezidențială republicană și își oferă sprijinul fostului președinte Donald Trump. DeSantis, considerat cândva cea mai mare amenințare pentru Trump în obținerea nominalizării pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, a luat această decizie după o performanță sub așteptări în alegerile primare din Iowa.

DeSantis a declarat într-o înregistrare video că, în ciuda eforturilor sale, nu există o cale clară spre succes în campania sa prezidențială și, prin urmare, își suspendă campania. El a menționat că, deși a avut dezacorduri cu Trump, îl consideră superior actualului președinte Joe Biden. DeSantis a subliniat că majoritatea alegătorilor republicani din alegerile primare par să dorească să-i mai dea o șansă lui Trump.

Retragerea lui DeSantis din cursă este văzută ca un pas înapoi în cariera sa politică, dar reflectă și realitatea din cadrul Partidului Republican, unde Trump continuă să aibă o influență semnificativă asupra bazei partidului. DeSantis a eșuat în a convinge majoritatea susținătorilor lui Trump de ce ar fi o opțiune mai bună și, în același timp, nu a reușit să atragă suficient sprijin din partea republicanilor care îl antipatizează pe fostul președinte.

Acum, cu retragerea sa, Nikki Haley, fosta ambasadoare a SUA la ONU, devine principalul contracandidat al lui Trump în lupta pentru nominalizarea republicană. Acest lucru ar putea duce la o consolidare a taberelor din cadrul partidului, în pregătirea alegerilor generale din noiembrie, unde probabil vor concura împotriva președintelui democrat în funcție, Joe Biden.