Rudy Giuliani condamnat să plătească daune de 148 de milioane de dolari

Getting your Trinity Audio player ready...

Rudy Giuliani, fost asociat al ex-președintelui Donald Trump, a fost condamnat să plătească peste 148 de milioane de dolari (116 milioane de lire) drept daune compensatorii pentru afirmații false despre manipularea voturilor în 2020. Acest verdict a venit după un proces de patru zile pentru a determina penalitatea impusă de un juriu format din opt persoane. Giuliani a fost găsit responsabil de defăimarea lucrătorilor din sectorul electoral din Georgia, Ruby Freeman și fiica sa Wandrea „Shaye” Moss.

Vineri, juriul a decis ca fiecare victimă să primească 20 de milioane de dolari pentru defăimare, la care se adaugă peste 16 milioane de dolari fiecare pentru suferința emoțională suportată. Un alt pachet de 75 de milioane de dolari în daune punitive a fost de asemenea împărțit între cele două victime. Freeman și Moss au solicitat inițial daune între 15 și 43 de milioane de dolari de la Giuliani, avocatul personal al fostului președinte Trump.

La ieșirea din sala de judecată, Giuliani a declarat reporterilor: „Nu regret nimic.” Avocatul victimelor, Michael Gottlieb, a descris în pledoaria sa de joi pe Giuliani ca fiind „pacientul zero” al dezinformării. El a subliniat că juriul a „experimentat o fărâmă din groaza de neimaginat” suferită de Freeman și Moss. Gottlieb a argumentat necesitatea unei penalități financiare semnificative pentru a transmite un mesaj clar lui Giuliani și oricărui alt lider influent.

Giuliani, cu o avere estimată la aproximativ 50 de milioane de dolari conform CBS News, partenerul BBC în SUA, a anunțat că intenționează să conteste această penalitate „absurdă”.

Într-o mărturie în sala de judecată la Washington DC, miercuri, Freeman a povestit cum a fost nevoită să-și părăsească locuința după ce Giuliani a împărtășit un videoclip cu ea și fiica sa, susținând în mod fals că arată dovezi de falsificare a buletinelor de vot.

După verdictul de vineri, Freeman și Moss au declarat că vor fi inițiate mai multe procese împotriva altor figuri publice care au răspândit minciuni despre ele.

Rudy Giuliani se confruntă cu numeroase alte acuzații legale, inclusiv acuzații penale în Georgia și un proces de hărțuire sexuală, precum și datorii semnificative la IRS. În 2018, în timpul procesului său de divorț, s-a dezvăluit că Giuliani a cheltuit sume mari, inclusiv pe trabucuri, stilouri și călătorii.