Săptămâna cervantină la Bucureşti

Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România, în colaborare cu Universitatea din Bucureşti şi cu Ambasada Republicii Peru în România, organizează în perioada 23-27 aprilie 2018 o serie de evenimente culturale menite să aducă un omagiu lui Miguel de Cervantes, cărţii şi literelor în general. Săptămâna cervantină debutează în ziua morţii lui Cervantes și a lui Shakespeare (23 aprilie), Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor.

Începand cu anul 2002, Institutul Cervantes din Bucuresti, urmând traditia instaurata de „Círculo de Bellas Artes“ din Madrid, a hotărât ca această zi cu totul specială sa fie marcata cultural, în primul rand prin lectura publică maraton din romanul Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes Saavedra, volum desemnat în 2002, la propunerea Institutului Nobel din Oslo, „cea mai buna carte a tuturor timpurilor“.

23 aprilie:

• Ora 11.00, Sala Auditorium, Institutul Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, Bucureşti) Lectură publică din Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes Saavedra – Lectura maraton este deschisă, se vor citi fragmente de maximum 3 minute în limbile spaniolă şi română (pentru lectura în limba română se va folosi ediţia Don Quijote de la Mancha, Editura Paralela 45, Bucureşti, 2005, traducere din limba spaniolă de Sorin Mărculescu). Programarea celor interesaţi să citească se face prin înscrieri la mail cultbuc@cervantes.es.

• Ora 17:00, Sala Auditorium, Institutul Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, Bucureşti). Înmânarea Premiilor Concursului de Traducere „La voz a ti debida“ (după un vers de Pedro Salinas), organizat de Departamentul de Lingvistică Romanică, Limbi şi Literaturi Iberoromanice şi Italiană al Universității din București, cu sprijinul Ambasadei Spaniei, al Institutului Cervantes și al revistei Observator Cultural. Evenimentul se înscrie în cadrul “Săptămânii Culturale Spaniole şi Hispanoamericane” organizate de Departamentul de Lingvistică Romanică, Limbi şi Literaturi Iberoromanice şi Italiană al Universității din București.

24 aprilie:

• Ora 18.00 , Sala Auditorium, Institutul Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, Bucureşti) Proiecția filmului documentar María Moliner (regia Vicky Calavia, Spania, 2016, versiune originală spaniolă, cu subtitrare în limba engleză). Prezinta: prof. Univ.dr. Coman Lupu Filmul a fost premiat pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internațional Buñuel-Calanda 2017 şi cu Premiul Publicului la Festivalul 12MFF 2017 . El este un omagiu adus personalității și cercetării întreprinse de lexicografa și bibliotecara María Moliner, autoarea celebrului Diccionario del Uso del Español, dicționar atât de important și de utilizat atât în Spania cât și în întreaga lume, încât a devenit cunoscut drept Diccionario María Moliner sau, simplu, María Moliner.

26 aprilie

• Ora 18.30 – Sala Auditorium, Institutul Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, Bucureşti) Lansarea volumului 25 de poeţi peruani. O panoramă a poeziei peruane, o microantologie care reuneşte 25 de poeme scrise de cei mai de seamă poeţi din Peru, o ţară recunoscută în continentul latino-american pentru marele număr de poeţi valoroşi pe care i-a dat. Selecţia poemelor aparţine Ambasadei Republicii Peru în România, iar traducerea este semnata de Ilinca Ilian. Actorii Iulia Lumânare si Alexandru Beteringhe vor citi ( in romana, dar si in spaniola) cateva dintre poemele incluse in antologie, Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Peru în România.

27 aprilie

• Ora 19:00 – Sala Auditorium, Institutul Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, Bucureşti) Recital de muzică spaniolă şi hispanoamericană în interpretarea grupului „Duo Kitharsis“ care îi are în componență pe chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea din Bucureşti. Intrarea este liberă, rezervari la cultbuc@cervantes.e.