Scandal politic în Polonia: Poliția a intrat în Palatul Prezidențial și a reținut doi foști miniștri

Getting your Trinity Audio player ready...

În Polonia, un scandal politic de proporții a escaladat marți, când poliția a intrat în palatul prezidențial pentru a reține doi foști miniștri, Mariusz Kaminski și Maciej Wasik, executând astfel un ordin judecătoresc. Această acțiune marchează o nouă etapă în conflictul politic dintre președinte și noul guvern de la Varșovia.

Kaminski și Wasik, acum deputați, se aflau în palatul prezidențial în momentul reținerii. Premierul Donald Tusk anterior îl acuzase pe președintele Andrzej Duda de obstrucționarea justiției. Grazyna Ignaczak-Bandych, șefa Cancelariei președintelui, a susținut că poliția a intrat ilegal în palat, acțiunile lor nefiind autorizate și a declarat că președintele Duda a încercat să intervină, dar accesul său a fost blocat.

Protestatarii, chemați de partidul PiS din care fac parte Kaminski și Wasik, s-au adunat în fața palatului prezidențial și a unei secții de poliție, scandând „Eliberați deținuții politici” și „Rușine!”. Purtătorul de cuvânt al PiS, Rafał Bochenek, a descris acțiunile poliției ca o „răpire ilegală” și o încălcare a democrației.

În 2015, după preluarea puterii de către PiS, Duda l-a grațiat pe Kaminski, care fusese condamnat pentru abuz de putere. Decizia a fost contestată, iar Curtea Supremă a hotărât redeschiderea cazului, condamnându-i pe Kaminski și Wasik la doi ani de închisoare pentru abuz de putere. Aceste evenimente subliniază tensiunile politice din Polonia și provocările legate de echilibrarea puterii între diferitele ramuri ale guvernului.