Scriitorul francez Eric Vuillard vine în România

Cititorii scriitorului francez Éric Vuillard vor putea participa la o serie de evenimente literare în prezenţa autorului, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie. O serie de evenimente şi întâlniri cu cititorii vor marca lansarea oficială a cărţii distinse cu Premiul Goncourt 2017, „Ordinea de zi”. Organizatori sunt Editura Litera şi Institutul Francez.

Scriitorul Eric Vuillard îşi va prezenta romanul în trei oraşe din ţară: Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

Romanul „Ordinea de zi”, apărut la editura Litera, prezintă întâlnirea secretă din 20 februarie 1933 dintre douăzeci şi patru de mari industriaşi germani şi oficiali nazişti de rang înalt veniţi să ceară sprijin financiar pentru Partidul Naţional-Socialist înaintea alegerilor legislative. Satisfăcuţi de perspectivele care li se oferă, magnaţii îşi deschid larg pungile, gest care va avea consecinţe cumplite pentru întreaga lume.

Pe 12 martie 1938, anexarea Austriei este în curs, o zi menită să rămână în istorie; jurnalele de ştiri înfăţişează o armată motorizată în mişcare, o forţă teribilă, inexorabilă. În spatele propagandei ţesute cu talent de Goebbels se desfăşoară însă un surogat de Blitzkrieg, căci panzerele se defectează unul după altul pe drum. Adevărata istorie a Anschlussului este departe de imaginea cunoscută îndeobşte. Nu tăria de caracter sau hotărârea nestrămutată a unui popor aduc victoria, ci o combinaţie între intimidare şi cacealma.

Prin această relatare intensă şi captivantă, Éric Vuillard avertizează cu privire la pericolul orbirii voite şi aminteşte că, în ultimă instanţă, cel mai rău deznodământ nu este inevitabil.

Programul scriitorului Eric Vuillard

Bucureşti, joi, 27 septembrie, ora 19.00, „Dezbaterile de la Elvire” cu Éric Vuillard şi Cezar Paul-Bădescu (scriitor), eveniment moderat de Mirela Nagâţ (jurnalist cultural TVR), la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez. Eveniment urmat de o sesiune de autografe.

Bucureşti, vineri, 28 septembrie, ora 19.00, Lansarea oficială a ediţiei în limba română şi sesiune de autografe la librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului şi a invitaţilor: Mihaela Dedeoglu (jurnalist cultural RFI), Luiza Vasiliu (jurnalist Scena 9), Marius Constantinescu (scriitor, jurnalist cultural TVR), moderator Bedros Horasangian (scriitor).

Timişoara, sâmbătă, 29 septembrie, ora 17.00, Întâlnire cu scriitorul Éric Vuillard, prezentată de Vasile Popovici (critic literar), moderată de Robert Şerban (scriitor) la Universitatea de Vest, Sala Aula Magna.

Iaşi, luni, 1 octombrie, ora 18.30, Eveniment în avanpremiera Ediţiei Filit 2018: întâlnire cu scriitorul Éric Vuillard, moderată de Luiza Vasiliu (jurnalist Scena 9), la Sala Ferdinand a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi.

Născut în 1968 la Lyon, Éric Vuillard este un scriitor şi cineast francez. A fost recompensat cu nenumărate premii literare, iar în 2017 a primit premiul Goncourt pentru cea mai recentă carte a sa, „Ordinea de zi” (L’ordre du jour, 2017), tradusă şi publicată în foarte scurt timp pentru cititorii români de către Editura Litera.