Sfatul Ţării – spectacol difuzat simultan de Teatrele Naţionale din Iaşi şi Chişinău

Pentru prima dată, în cadrul binecunoscutului proiect „ReUniuni Teatrale” realizat de Teatrul Naţional Iaşi în parteneriat cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, spectacolul dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România şi Zilei Mondiale a Teatrului va fi oferit publicului online.

Cele două instituţii teatrale vor transmite pe 27 martie, simultan, de la ora 18:00, coproducţia „Sfatul Ţării”. Spectacolul va putea fi vizionat pe canalele de YouTube, pe site-urile şi pe paginile de Facebook ale celor două teatre. Astfel, din casele lor, români de pretutindeni vor putea fi conectaţi în acelaşi timp la emoţia unui spectacol-document, care a reunit pe scenă artişti de pe ambele maluri ale Prutului:

text: Mariana Onceanu şi Cristian Hadji-Culea

regie: Petru Hadârcă şi Cristian Hadji-Culea

scenografie: Rodica Arghir

documentare: Ioana Bujoreanu

distribuţie: Haruna Condurache, Anatol Durbală, Radu Ghilaş, Radu Homiceanu, Ion Mocanu, Oana Sandu, Andrei Sava, Valentin Zorilă, Mihai Zubcu

Petru Hadârcă, director general al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Chişinău:
„Dacă timp de un mileniu şi mai bine, soarta popoarelor s-a decis în lupte sângeroase, atunci în 1918, deşi eram în plin război mondial, soarta oamenilor născuţi între Prut şi Nistru a fost decisă de votul pro-Unire al celor 86 de deputaţi din Sfatul Ţării, dar şi de o serie de alţi factori care ne-au oferit şansa să facem parte din România Mare. Centenarul, cum era şi firesc, a generat mai multe discuţii, dezbateri şi controverse asupra diverselor aspecte legate de evenimentele istorice: a fost legitimă sau nu instituţia Sfatului Ţării şi votarea Unirii, au fost cumpăraţi sau nu deputaţii, s-a făcut oare Unirea în Parlament, în culoarele diplomatice, sau de către Armata Română? Răspunsurile adesea multiplică îndoielile şi scepticismul care planează asupra trecutului. Dar un singur lucru rămâne cert – Unirea Moldovei dintre Prut şi Nistru cu România a însemnat salvarea a milioane de vieţi şi amânarea „terorii roşii” cu două decenii. Un alt lucru sigur este faptul că fără perioada interbelică, în care s-au făcut investiţii româneşti în şcoli, cărţi, concerte şi teatru, adică în educaţie şi cultură, nu ar fi fost posibilă mişcarea de Renaştere Naţională din anii 90.”

„Centenarul a oferit prilejul de a menţine timp de un an pe agenda zilei subiectele de istorie. Acest spectacol s-a adunat şi a fost inspirat din documentele, expoziţiile, dezbaterile organizate cu acest prilej, dar şi din atitudinile şi reacţiile contemporanilor noştri faţă de istorie, cu toată gama manifestării acestora, de la admiraţie la scepticism. Textul, la care am avut fericita ocazie şi onoare să lucrez împreună cu domnul regizor Cristian Hadji-Culea, încearcă să surprindă ambele perspective: şi cea cronologic istorică, şi pe cea a receptării evenimentelor de la 1918 cu ochiul zilei de astăzi.” (Mariana Onceanu, jurnalist)

Un spectacol realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Programului Centenar.

Oana Daian

PR Teatrul Naţional Iaşi

Departament Marketing

www.teatrulnationaliasi.ro