Situație tensionată în Israel și Gaza

Getting your Trinity Audio player ready...

Situația din Israel și Gaza se agravează, cu un număr alarmant de victime în urma atacurilor lansate de Hamas. Peste 900 de persoane au fost ucise în Israel, iar în Gaza numărul deceselor se apropie de 700. În acest context tensionat, liderii din Marea Britanie, SUA, Franța, Italia și Germania au condamnat acțiunile teroriste ale Hamas și au reiterat sprijinul lor pentru Israel. Președintele SUA, Joe Biden, a subliniat gravitatea situației, menționând că cetățeni americani ar putea fi printre cei luați ostatici de Hamas.

Pe scena internațională, senatorul american Chuck Schumer a exprimat dezamăgirea față de poziția Chinei în acest conflict și a solicitat Beijingului să-și folosească influența asupra Iranului pentru a preveni escaladarea situației. Ca răspuns la aceste tensiuni, SUA a început să trimită muniție și echipamente militare în Israel, mutând, de asemenea, nave de război și avioane de luptă în regiune ca măsură de sprijin.

Doron Kempel, fostul adjunct al unității de comando de elită a Israelului, a subliniat provocările legate de salvarea ostaticilor, accentuând importanța informațiilor precise despre locația acestora. În același timp, UNICEF a avertizat asupra deteriorării rapide a situației umanitare și a cerut acces sigur pentru lucrătorii umanitari.

Pe plan diplomatic, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și Prințul Moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, au discutat despre necesitatea ca „vocea rațiunii” să prevaleze în conflict. În paralel, au avut loc demonstrații în sprijinul palestinienilor în Londra și New York, în timp ce repere occidentale, precum Parlamentul Marii Britanii și Casa Albă, au fost iluminate în albastru și alb pentru a arăta solidaritatea cu Israelul.

Comunitățile evreiești din Marea Britanie s-au adunat la sinagogi pentru a se ruga pentru cei afectați și pentru instaurarea păcii. Aceasta este o situație în continuă evoluție, cu tensiuni ridicate care persistă în regiune.