Statele Unite ale Americii și Egiptul au convenit livrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza

Getting your Trinity Audio player ready...

Statele Unite ale Americii și Egiptul au convenit să permită livrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, în contextul creșterii tensiunilor și a devastărilor recente din regiune. Președintele SUA, Joe Biden, și omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, au anunțat că trecerea Rafah, situată la granița dintre Gaza și Egipt, va fi deschisă pentru a permite intrarea a până la 20 de camioane cu ajutoare. Această măsură ar putea fi implementată cel mai devreme vineri, după ce drumurile afectate vor fi reparate.

Mii de persoane din Gaza s-au retras în partea cea mai sudică a teritoriului, aproape de trecerea Rafah, după ce au fost avertizați să evacueze în anticiparea unei posibile invazii terestre israeliene. Cu toate acestea, nu s-a făcut nicio mențiune oficială cu privire la posibilitatea ca rezidenții să părăsească Fâșia Gaza prin această trecere.

Într-o notă tragică, Dr. Ghassan Abu-Sittah, care lucra la Spitalul Al-Ahli din Gaza, a descris condițiile îngrozitoare în care a trebuit să lucreze în urma unui atac recent. A menționat că 40% dintre pacienții tratați erau copii și că resursele spitalului se epuizează rapid, cu presiunea apei acum insuficientă pentru a alimenta unele echipamente.

În acest context tensionat, fostul consilier pentru securitate națională al SUA, HR McMaster, a declarat că vede o invazie terestră israeliană în Gaza ca fiind inevitabilă, având în vedere că Hamas reprezintă o „amenințare existențială” pentru Israel.