SUA avertizează Iranul prin canale private privind conflictul Israel-Hamas

Getting your Trinity Audio player ready...

Statele Unite ale Americii comunică cu Iranul prin canale private în legătură cu conflictul dintre Israel și Hamas, a declarat fostul ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, pentru BBC. „Știm că SUA a comunicat cu Iranul în mod privat prin canale private care sunt stabilite tocmai în acest scop”, a menționat Daalder, care a ocupat funcția de ambasador al SUA la NATO între 2009 și 2013.

Acesta a adăugat că Iranul este, fără îndoială, conștient de intențiile SUA, dar acestea nu sunt ceva ce președintele american este dispus să comunice public în acest moment. La începutul acestei săptămâni, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a confirmat că SUA a purtat discuții cu Iranul, avertizându-l să nu intervină în conflict.

Există îngrijorări că implicarea Iranului ar putea extinde conflictul în regiunea mai largă a Orientului Mijlociu. Oficialii iranieni au sărbătorit recent atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, iar gruparea militantă Hezbollah din Liban, finanțată de Iran, a avut schimburi de focuri cu armata israeliană în ultimele zile.