SUA relaxează sancțiunile petroliere asupra Venezuelei

Getting your Trinity Audio player ready...

Statele Unite ale Americii au decis să relaxeze sancțiunile impuse asupra sectoarelor petroliere, de gaze și aur din Venezuela, ca răspuns la acordul dintre guvernul venezuelean și opoziție de a permite monitorizarea alegerilor de anul viitor de către observatori internaționali. Alegerile din Venezuela sunt programate pentru a doua jumătate a anului viitor.

Deși sancțiunile vor fi relaxate în aceste sectoare, alte sancțiuni impuse din cauza suprimării protestelor și erodării democrației rămân în vigoare. Administrația SUA a subliniat că această relaxare poate fi inversată dacă pactul electoral se prăbușește.

Un nou permis general emis de Departamentul Trezoreriei SUA a autorizat Venezuela, care a fost sub sancțiuni grele din 2019, să producă și să exporte petrol către piețele sale alese pentru următoarele șase luni. Nu a fost specificat un termen limită în ceea ce privește sectorul aurului.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Venezuela trebuie să „definească un calendar și un proces specific pentru reintroducerea rapidă a tuturor candidaților” până la sfârșitul lunii noiembrie. Acesta a solicitat, de asemenea, eliberarea „tuturor cetățenilor SUA și prizonierilor politici venezueleni deținuți pe nedrept”.

Acordul dintre guvernul și opoziția venezueleană a fost semnat în Barbados marți. Acesta conține 12 puncte, inclusiv promisiuni de a oferi tuturor candidaților acces la media publică și privată și de a garanta mișcarea lor liberă și sigură în întreaga țară. De asemenea, ambele părți au convenit să actualizeze registrele electorale, atât în interiorul cât și în afara țării, pentru a se asigura că milioanele de venezueleni care au emigrat pot exercita dreptul lor de vot.