Tensiuni crescute în Gaza: Civili evacuați în urma avertismentelor Israelului

Getting your Trinity Audio player ready...

Civili din nordul Fâșiei Gaza se refugiază spre sud după ce Israelul le-a transmis să evacueze zona în următoarele 24 de ore pentru „siguranța și protecția” lor. Această decizie vine în contextul în care tensiunile dintre Israel și Hamas continuă să crească. Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății au criticat decizia Israelului, subliniind potențialul impact umanitar pe care l-ar putea avea asupra populației civile. În ciuda avertismentului, armata israeliană a recunoscut că evacuarea ar putea dura mai mult decât intervalul prevăzut, în timp ce Hamas a îndemnat oamenii să ignore avertismentul.

În paralel cu aceste evenimente, Hamas continuă să lanseze rachete din Gaza către sudul Israelului. O echipă BBC prezentă în zonă a observat un atac care viza orașul Ashkelon. Brigăzile al-Qassam, aripa militară a Hamas, au declarat că au lansat 150 de rachete într-o singură salvă în această dimineață.

Pe plan diplomatic, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în Iordania. În cadrul vizitei sale anterioare în Israel, Blinken a promis sprijinul neclintit al Americii. Cu toate acestea, în discuțiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Blinken a subliniat că Israelul „trebuie să opereze conform regulilor de război” în răspunsul său la atacurile Hamas. Aceste discuții vin în contextul în care tensiunile dintre cele două părți continuă să se intensifice, cu repercusiuni la nivel internațional.

Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir Abdollahian, a vizitat Libanul vecin și s-a întâlnit cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Acesta a avertizat că ceea ce numește „crime de război în curs” împotriva palestinienilor din Gaza vor „declanșa fără îndoială un răspuns colectiv din partea axei rezistenței”. Există temeri reale că un nou front s-ar putea deschide dacă Hezbollah decide să intervină și să atace Israelul în sprijinul aliaților săi palestinieni. Și chiar acum, liderul adjunct al Hezbollah a declarat că sunt „complet pregătiți” să se alăture Hamas în războiul împotriva Israelului – spunând la un miting în suburbiile Beirutului că vor interveni „când va veni timpul”.

La fel ca Hamas în Gaza, Hezbollah a fost desemnat ca organizație teroristă de către Marea Britanie, SUA și alte țări.