„The Collector 4“, tablou de Adrian Ghenie, vândut pentru 2,65 de milioane de lire sterline la Christie’s

Tabloul „The Collector 4”, de Adrian Ghenie, a fost vândut pe 6 martie la preţul de 2,65 de milioane de lire sterline (3 milioane de euro) în cadrul licitaţiei postbelice şi de artă contemporană organizată de casa Christie’s de la Londra.

Pictat în 2009, tabloul face parte dintr-o serie de patru lucrări pe aceeaşi temă, „Colecţionarul”. „Reunind poveşti despre politică şi despre istoria artei, aceste opere sunt eseuri virtuoase despre temele legate de putere, corupţie şi manie”, este descrisă lucrarea de Christie’s.

Protagonistul este celebrul comandant nazist Hermann Göring, care a adunat o colecţie de peste 2.000 de opere de artă care au fost toate furate. ”

„The Collector 4” îl surprinde pe Göring pe patul de moarte, pânza fiind realizată pornind de la o fotografie făcută la puţin timp după sinuciderea sa. Lucrarea (foto:jos) a fost pusă în vânzare la un preţ stabilit între 2,2 milioane şi 2,8 milioane de lire sterline. Adrian Ghenie este unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani ai generaţiei sale.