×

Trump: Discuții „productive” cu Putin privind încetarea focului în Ucraina

Trump: Discuții „productive” cu Putin privind încetarea focului în Ucraina

Președintele american Donald Trump a declarat că discuțiile dintre SUA și Rusia privind un acord de încetare a focului în Ucraina au fost “bune și productive”, exprimându-și optimismul că acest conflict sângeros ar putea ajunge, în sfârșit, la un sfârșit.

Această declarație vine după întâlnirea de joi dintre președintele rus Vladimir Putin și emisarul american Steve Witkoff, desfășurată la Moscova. Kremlinul a transmis că împărtășește „optimismul precaut” al SUA în privința unui proces de pace.

Zelensky acuză Rusia că „sabotează” negocierile

În timp ce Trump și Putin par să vadă progrese în discuțiile pentru pace, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a exprimat scepticismul, acuzând Rusia că tergiversează procesul de pace.

„Putin nu poate ieși din acest război, pentru că asta l-ar lăsa fără nimic. De aceea, face tot ce poate pentru a sabota diplomația, impunând condiții imposibile chiar înainte de încetarea focului”, a declarat Zelensky pe platforma X.

Acesta a avertizat că Kremlinul încearcă să tragă în „discuții interminabile” Occidentul, în timp ce trupele sale continuă să atace Ucraina.

Ce presupune propunerea SUA?

Ucraina a acceptat deja planul de încetare a focului propus de SUA, însă Rusia nu a fost de acord în totalitate. Putin a declarat că, în principiu, sprijină ideea unui armistițiu, dar a subliniat că există „nuanțe” și a impus condiții dure pentru pace, criticate de Zelensky drept “manipulative”.

Poziția Marii Britanii: Putin „nu trebuie lăsat să se joace cu propunerile de pace”

Prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a afirmat că Rusia demonstrează „un dispreț total” față de propunerea SUA și că Putin nu trebuie lăsat să tergiverseze negocierile.

„Dacă Rusia vine la masa negocierilor, trebuie să fim pregătiți să monitorizăm o încetare a focului pentru a ne asigura că este una serioasă și de durată. Dacă nu, trebuie să facem tot ce putem pentru a crește presiunea economică asupra Rusiei”, a declarat Starmer.

Acesta a anunțat că sâmbătă va găzdui o videoconferință cu 25 de lideri internaționali, pentru a dezvolta o misiune de menținere a păcii în cazul în care acordul de încetare a focului va fi finalizat.

Putin promite „tratament demn” pentru trupele ucrainene din Kursk

O altă controversă a izbucnit după ce Putin a declarat că trupele ucrainene din regiunea Kursk sunt încercuite și că li se va permite să se predea în condiții „demne”.

Președintele Trump a cerut public lui Putin să evite „un masacru”, spunând că acest lucru ar fi cel mai sângeros episod de la Al Doilea Război Mondial.

Statul Major ucrainean a respins imediat afirmațiile lui Putin, catalogându-le drept “false și fabricate”, susținând că trupele s-au regrupat strategic și că nu există niciun pericol de încercuire.

Reacția G7 și a comunității internaționale

Miniștrii de externe ai G7, reuniți în Quebec, și-au exprimat susținerea pentru propunerea SUA de încetare a focului, subliniind că “mingea este acum în terenul Rusiei”.

David Lammy, ministrul britanic de externe, a afirmat că membrii G7 sunt uniți în solicitarea unui armistițiu fără condiții, în timp ce secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a subliniat că „singura cale de a pune capăt războiului este prin negocieri”.

• Va accepta Putin în cele din urmă încetarea focului?

• Se va ajunge la un compromis între SUA, Ucraina și Rusia?

• Cât de realiste sunt șansele unui acord de pace pe termen lung?

Deși există semnale de progres, rămân multe incertitudini cu privire la viitorul conflictului din Ucraina. Totul depinde acum de decizia finală a Kremlinului și de capacitatea Occidentului de a menține presiunea asupra Rusiei.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura