Turneul „Pianul Călător” continuă în luna mai

Turneul „Pianul călător”, ediţia a noua, a trecut de jumătate. În acest an, Horia Mihail s-a reîntâlnit deja cu trei din cele cinci piane călătoare rămase în anii trecuți la Tulcea, Deva şi Alba Iulia. După ce, în prima parte, a străbătut Dobrogea, Muntenia şi Transilvania, după micul respiro de Paşti, turneul va continua cu concerte susţinute în Oltenia, la Slatina şi Caracal, şi în Moldova, la Roman, Iaşi, Bârlad, Tecuci (celelalte două piane călătoare aşteptându-l la Roman şi Caracal), pentru a se încheia la Mogoşoaia şi Bucureşti (Sala Teatrelli).

Repertoriul acestei ediţii aduce pe scenă muzica lui Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven, marii reprezentanţi ai clasicismului vienez, un program deosebit de atractiv pentur iubitorii muzicii live de bună calitate.

Turneul Pianul călător a pornit în 2011, în anul bicentenarului Franz Liszt, cu un program Liszt, primul pian pus la dispoziţie de Radio România fiind lăsat la Mediaşîn folosinţa comunităţii locale. A urmat călătoria din 2012, care a dus pianul la Sânnicolau Mare, pentur ca în 2013 pe pianul călător să se cânte mult Beethoven, instrumentul oprindu-se la Tulcea. A urmat o ediţie 2014 100% Mozart, cu pianul dus la Roman, pentru ca, în 2015, pianul călător să fie profund romantic. În 2016, turneul Pianul călător a avut ca temă muzica chopiniană, pentru ca, în 2017, să aleagă valsul. În anul centenarului, 2018, Horia Mihail a pregătit un program Best of  cu lucrări de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu, iar în 2019, unul dedicat clasicismului vienez.

Astfel, turneul Pianul călător se apropie de ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011. Pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin provinciile românești care aveau să devină mai târziu România.

Am ajuns în anul 2019, iar Horia Mihail a optat de această data pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne să ascultăm Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart şi celebra Sonata “Appassionata” nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/