×

Ucraina avertizează SUA: Rusia pregătește o ofensivă majoră în 2026, cu scopul de a tăia accesul la Marea Neagră

Ucraina avertizează SUA: Rusia pregătește o ofensivă majoră în 2026, cu scopul de a tăia accesul la Marea Neagră

Un avertisment grav a fost lansat miercuri de un înalt oficial ucrainean în cadrul unei vizite la Washington, unde o delegație a administrației prezidențiale de la Kiev a prezentat ceea ce numește „planurile de expansiune militară rusă până în 2026”. Potrivit colonelului Pavlo Palissa, șef adjunct al administrației prezidențiale ucrainene, Rusia urmărește să blocheze complet accesul Ucrainei la Marea Neagră, o mișcare strategică ce ar avea implicații catastrofale pentru economia și securitatea țării.

Ținta: estul complet și sudul strategic

Conform informațiilor furnizate de Palissa, planurile militare ale Rusiei includ, în prima fază, ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk până la sfârșitul lunii septembrie, teritorii pe care Moscova le revendică deja drept „anexate”. Până la finalul anului, Kremlinul ar viza instituirea unei „zone tampon” la granița ruso-ucraineană – o strategie menită, aparent, să împiedice orice contraofensivă viitoare din partea Kievului.

Dar planurile pentru anul 2025 par și mai ambițioase. Potrivit oficialilor ucraineni, obiectivul Rusiei este de a controla întregul mal stâng al râului Nipru – o linie geografică ce traversează Ucraina de la nord la sud, incluzând capitala Kiev, și se varsă în Marea Neagră.

Mai mult, Palissa a declarat că Rusia urmărește ocuparea regiunilor sudice Odesa și Mykolaiv, ceea ce ar echivala cu tăierea completă a accesului Ucrainei la Marea Neagră. Acest lucru ar bloca porturile vitale pentru exportul de cereale și pentru fluxurile comerciale internaționale care asigură o bună parte din veniturile țării.

Fără semne de pace, doar pregătiri de război

„Din păcate, ei (rușii) nu vorbesc despre pace. Ei se pregătesc de război”, a spus Palissa în fața presei americane. Declarația vine în contextul în care o nouă rundă de negocieri bilaterale mediată de Turcia nu a produs rezultate concrete privind o eventuală încetare a focului.

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, care a condus delegația la Washington, a subliniat că doar o presiune economică și politică semnificativă asupra Moscovei ar putea forța un dialog real. El le-a cerut legislatorilor americani să adopte noi sancțiuni, pentru a crea, în cuvintele sale, „atmosfera necesară unor negocieri reale, nu doar a unui spectacol diplomatic”.

Trump și Putin: „o conversație bună, dar fără rezultate”

Pe fundalul acestor tensiuni, președintele american Donald Trump a anunțat că a avut o convorbire telefonică „bună” cu Vladimir Putin, care a durat mai bine de o oră. Totuși, liderul de la Casa Albă a admis că discuția nu a condus la vreun progres tangibil în direcția păcii. Săptămâna trecută, Trump a afirmat că liderul de la Kremlin a „înnebunit complet”, făcând referire la atacurile intense desfășurate de armata rusă asupra orașelor ucrainene.

În ciuda dialogului diplomatic, tonul tot mai apăsat al declarațiilor ucrainene indică o escaladare iminentă a conflictului în următorii ani. Marea Neagră, devenită pivotul strategiei ruse, rămâne un punct nevralgic al războiului. Ucraina avertizează că, dacă nu va primi sprijin militar și economic susținut, riscă să fie complet izolată maritim – o lovitură care ar afecta nu doar Kievul, ci întreaga securitate a regiunii Mării Negre.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura