UE se angajează să aprobe 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, chiar și cu veto-ul Ungariei

Getting your Trinity Audio player ready...

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut o declarație puternică în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, asigurând că Uniunea Europeană va aproba un fond de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, chiar și în lipsa acordului Ungariei. Această declarație vine în urma unor tensiuni recente cauzate de opoziția Ungariei față de acest pachet financiar.

Pachetul în discuție este destinat să sprijine financiar Ucraina până în 2027, acoperind deficitul public în creștere al guvernului ucrainean. Însă, din cauza obiecțiilor Ungariei, acest fond special este în impas, lăsând Ucraina fără resursele financiare critice necesare în contextul războiului pe care îl duce.

Într-un summit tensionat desfășurat în decembrie, premierul ungar Viktor Orbán a folosit dreptul de veto, blocând astfel votul unanim necesar pentru deblocarea fondurilor. Ca urmare, liderii UE plănuiesc să se reunească pe 1 februarie pentru a reevalua Facilitatea pentru Ucraina.

Von der Leyen a subliniat importanța colaborării între toate cele 27 de state membre pentru a asigura suma de 50 de miliarde de euro, menționând că procesul este complex și necesită multă muncă. Totuși, ea a precizat că, în cazul în care un consens complet nu este posibil, Comisia Europeană este pregătită să avanseze cu un acord care include 26 de țări, excluzând Ungaria.

Ungaria a avansat cerințe specifice în schimbul ridicării vetoului, printre care împărțirea Facilității în patru tranșe anuale și extinderea termenului pentru cheltuirea fondurilor de redresare post-COVID-19. Cu toate acestea, von der Leyen nu a oferit detalii concrete despre cum va fi abordată această situație.

Declarațiile lui von der Leyen reprezintă un angajament ferm din partea Uniunii Europene de a sprijini Ucraina în aceste momente dificile, subliniind determinarea blocului de a depăși obstacolele politice pentru a ajuta o națiune aflată în conflict.