UE suspendă „toate plățile” către autoritățile palestiniene

Getting your Trinity Audio player ready...

Comisia Europeană a suspendat „imediat” toate plățile efectuate către autoritățile palestiniene din bugetul comun al UE, a anunțat Olivér Várhelyi, Comisarul European pentru extindere și politica de vecinătate, ca reacție la atacul militar inițiat de Hamas împotriva Israelului.

„Fiind cel mai mare donator pentru palestinieni, Comisia Europeană își revizuiește în totalitate portofoliul de dezvoltare, în valoare de 691 de milioane de euro”, a declarat Várhelyi pe X, platforma care a înlocuit Twitter. Această măsură va afecta toate plățile și toate proiectele, a adăugat el. De asemenea, toate alocările bugetare noi, inclusiv pentru anul 2023, vor fi amânate „până la o notificare ulterioară”, a adăugat Comisarul.

„Trebuie abordate acum fundamentele pentru pace, toleranță și coexistență. Incitarea la ură, violență și glorificarea terorii au otrăvit mințile multora”, a spus Várhelyi. „Avem nevoie de acțiune și o avem nevoie acum.”

Tradițional, UE a fost un furnizor major de ajutor umanitar și financiar pentru Cisiordania, care este parțial guvernată de Autoritatea Palestiniană și de președintele Mahmoud Abbas. Acest sprijin este direcționat către servicii esențiale, precum asistența medicală, asistența socială, salariile funcționarilor publici și proiecte de dezvoltare în domeniul „construirii statului”. Pentru Gaza, fondurile sunt canalizate prin Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestini (UNRWA).