Un nou război în Orient. Israelul a fost atacat de Iran

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-un atac fără precedent, Iranul a lansat noaptea trecută zeci de drone și rachete balistice către Israel, declanșând o serie de reacții internaționale și măsuri de apărare. Evenimentul a fost confirmat de armata israeliană sâmbătă seara, iar acesta a fost dublat de convorbiri internaționale și solicitări de intervenție la nivelul Națiunilor Unite.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a discutat telefonic cu președintele american Joe Biden timp de 25 de minute, după ce Netanyahu a participat la o reuniune a cabinetului de război al Israelului. În timpul acestei convorbiri, problemele de securitate și suportul SUA pentru Israel au fost discutate pe larg.

Pentagonul a declarat prin vocea secretarului apărării, Lloyd Austin, că SUA sunt alături de Israel și că va oferi sprijinul necesar pentru a apăra țara împotriva oricăror atacuri. Această declarație a venit la scurt timp după ce Israelul a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a condamna acțiunile Iranului, catalogându-le ca o amenințare gravă la adresa păcii și securității globale.

Israelul a activat apărarea aeriană pentru a contracara atacurile, reușind să intercepteze majoritatea rachetelor. Conform armatei israeliene, sistemul de apărare antiaeriană Arrow a doborât multe dintre rachete înainte ca acestea să atingă solul israelian.

Ca răspuns la acest atac, cabinetul de securitate al Israelului a autorizat un răspuns militar, dând puteri extinse cabinetului de război pentru a lua decizii rapide fără a reveni la cabinetul de securitate.

Situația continuă să fie volatilă, cu îngrijorări internaționale privind escaladarea conflictului într-un război extins, lucru subliniat și de António Guterres, secretarul general al ONU, care a cerut o încetare imediată a ostilităților și a exprimat preocupări serioase privind o posibilă escaladare devastatoare în întreaga regiune.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România este solidară cu poporul israelian în aceste momente dificile, în contextul atacului cu rachete fără precedent al Iranului.

”Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escaladări, pe mai departe, a situaţiei din regiune”, a punctat şeful statului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România condamnă cu fermitatea atacul lansat de Iran împotriva Israelului. 

”Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac şi susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor sǎi”, a transmis, duminică dimineaţa, Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe reţeaua X.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat că România condamnă atacul Iranului asupra Israelului, subliniind că Israelul are dreptul de a-şi asigura securitatea.

”România este alături de Israel şi poporul israelian şi condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-şi asigura securitatea sa”, a arătat Nicolae Ciucă, duminică, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că situaţia din regiune este deja ”extrem de dificilă”.

”Facem apel la evitarea escaladării situaţiei de securitate regională deja extrem de dificilă”, a afirmat Ciucă.