Ungaria a blocat decizia privind începerea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei

Getting your Trinity Audio player ready...

Ungaria a reușit să blocheze decizia privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) cu Ucraina, declarând acest fapt ca o victorie. Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, a anunțat la Bruxelles că, în ciuda presiunilor și obiectivelor inițiale ale majorității statelor membre UE, nu s-a luat nicio decizie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina. Szijjártó a accentuat că poziția Ungariei nu este una tactică, insistând că UE nu este pregătită pentru un proces de aderare structurat și reciproc avantajos cu Ucraina. El a menționat, de asemenea, că Ungaria a reușit să elimine din propunerea inițială a UE diverse elemente ce ar fi putut împiedica negocierile cu Macedonia de Nord și ar fi avut impact asupra comunității sârbe din Bosnia..

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut această poziție, reiterând că Ungaria preferă un parteneriat strategic cu Ucraina, în locul negocierilor de aderare. El a subliniat că această problemă ar trebui exclusă de pe agenda summit-ului UE din această săptămână. Orban, considerat a fi principalul aliat al Rusiei în UE, a transmis liderilor blocului comunitar că nu vor susține discuțiile despre extinderea cu Ucraina sau despre alocarea unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

Această poziție a Ungariei vine în contextul în care Comisia Europeană a pledat pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, ambele țări obținând statutul de candidat la UE în iunie 2022. Executivul european a propus, de asemenea, un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027, ca parte a bugetului pe termen lung al UE. Liderii europeni urmează să se reunească într-un summit la Bruxelles, unde unul dintre punctele de pe ordinea de zi va fi deschiderea negocierilor cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia, deși opoziția Ungariei ar putea influența deciziile ce urmează să fie luate.