Ungaria, a doua cea mai săracă țară din UE în 2022

Getting your Trinity Audio player ready...

Potrivit datelor recente publicate de Eurostat, Ungaria a fost clasificată ca a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană în 2022, cu un consum individual de doar 71% din media UE. Aceasta plasează Ungaria doar peste Bulgaria, care a înregistrat un consum de 69% din media UE, potrivit publicației maghiare de opoziție Nepszava.

„România are deja ani lumină înaintea noastră și există pericolul ca bulgarii să ne depășească anul acesta.”, scrie Nepszava.

În 2022, Luxemburg a avut cel mai mare consum pe cap de locuitor, cu 138% din media UE, urmat de Austria și Germania, cu 118%. În schimb, România a avut un consum de 86% din media UE, indicând o diferență semnificativă față de Ungaria și arătând o recuperare economică puternică în ultimii ani.

Economia Ungariei a fost afectată de inflația record din Uniune, cu scăderi de 10% în cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul. Potrivit Eurostat, care calculează datele de consum ale țărilor UE pe baza parității puterii de cumpărare, situația economică a Ungariei ar putea fi și mai gravă în 2023, cu posibilitatea ca țara să ajungă pe ultimul loc pe baza datelor din acest an.

Prim-ministrul Viktor Orbán a stabilit ca obiectiv pentru Ungaria să fie printre cele cinci țări cele mai locuibile din Europa până în 2030 și să ajungă la 90% din nivelul de dezvoltare al Austriei. Cu toate acestea, datele de consum arată că aceste obiective sunt nerealiste, având în vedere ritmul actual de recuperare economică.

Aceste statistici subliniază diferențele semnificative de prosperitate și consum între țările UE și arată nevoia de politici economice eficiente pentru a îmbunătăți situația financiară a cetățenilor în Ungaria.

 

Datele medii despre consumul unor țări UE defalcate pe cap de locuitor în 2022 (valorile trebuie înțelese ca procent)

Luxemburg 138

Germania 118

Austria 118

UE 100

Lituania 94

Polonia 87

Portugalia 87

Slovenia 87

Spania 86

Romania 86

Republica Cehă 83

Slovacia 77

Croația 76

Letonia 76

Ungaria 71

Bulgaria 69

Sursa: Eurostat