Ungaria blochează finanțarea UE de 50 de miliarde de Euro pentru Ucraina

Getting your Trinity Audio player ready...

Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, a blocat un pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei din partea Uniunii Europene, la câteva ore după ce liderii UE au convenit asupra începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova. Anunțul blocării a venit direct de la Orban, care a postat pe rețelele de socializare: „Rezumatul turei de noapte: veto pentru banii suplimentari pentru Ucraina”.

Liderii UE au declarat că negocierile privind acest ajutor vor fi reluate la începutul anului viitor, deși Ucraina depinde în mod critic de finanțarea UE și a SUA, în contextul conflictului său cu forțele rusești. Premierul olandez Mark Rutte a exprimat încredere că un acord ar putea fi atins la începutul anului viitor.

Pe lângă acest ajutor financiar pentru Ucraina, țara încearcă de asemenea să obțină aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru apărare din partea SUA, decizie care a fost amânată din cauza dezacordurilor între parlamentarii americani.