Alexandru Tomescu – solistul de miercuri la Sala Radio

Violonistul Alexandru Tomescu, artistul care recent, pe 19 noiembrie 2018, a câştigat din nou concursul organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Filarmonica „George Enescu” pentru dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de Patrimoniu Naţional, va concerta pe 16 ianuarie, pe scena Sălii Radio.

Concertul prezentat miercuri, 16 ianuarie, de la ora 19.00, de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special : Ladislau Horvath. Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath este concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, în cadrul căreia colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta.

Considerat adesea ca „părintele simfoniei”, prieten şi mentor al lui Mozart şi Beethoven, Joseph Haydn este unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile : a creat 104 simfonii, aproape 90 de lucrări pentru cvartet de coarde, 62 de sonate pentru pian, numeroase concerte, oratorii ş.a.

În 2019, de la trecerea sa în nefiinţă se împlinesc 210 ani. În concertul de la Sala Radio veţi asculta trei dintre creaţiile sale : Uvertura operei L’Isola disabitata, Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 şi Simfonia nr. 101 – Ceasornicul.

Artist plurivalent- dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru şi pedagog, Ladislau Horvath reprezintă a 5-a generaţie de muzicieni în familia sa. Din anul 1990 colaboreaza în calitate de solist şi concert-maestru cu Zubin Mehta, dirijor principal al orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice – Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra “GULBENKIAN”- Lisabona.

În anul 2006 a fost numit dirijor principal şi concert-maestru al Orchestrei „I Solisti Fiorentini” (creată de Riccardo Muti), cu care a susţinut numeroase concerte. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu ”Bărbierul din Sevilla”, la Teatrul „Manzoni” din Pistoia. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră “MUSICI MUNDI” şi formaţia „Consonanza”, cu care a participat la Festivaluri Internaţionale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya). Unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români, Alexandru Tomescu este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Artistul se bucură de privilegiul de a interpreta, începând din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu- vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius.

A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.