Vlad Ivanov la 50 de ani, omagiat de Les films de Cannes à Bucarest, 2019

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce în România cele mai importante filme ale anului în prezenţa unor autori reputaţi, împlineşte 10 ani.

Festivalul va avea loc între 18 şi 27 octombrie 2019 în Bucureşti la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi alte spaţii, precum şi în diverse oraşe din ţară.

Les Films de Cannes à Bucarest 10 dedică în 2019 o secţiune aniversară actorului român Vlad Ivanov. Secţiunea Ivanov 50 va include filme care l-au adus în atenţia publicului şi a industriei la nivel internaţional şi filme în care acesta interpretează roluri în diverse limbi străine.

Vlad Ivanov, născut în data de 4 august 1969 în Botoşani, într-o familie cu origini lipoveneşti, a urmat cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, având ca profesori îndrumători pe Sanda Manu şi Gheorghe Visu. După absolvire, Vlad Ivanov a devenit actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, dând viaţă unor personaje iconice din istoria teatrului precum Trahanache din O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale sau Tamerlan cel mare de Christopher Marlowe. De-a lungul carierei sale teatrale, Vlad Ivanov a lucrat cu unii dintre cei mai originali şi creativi regizori de teatru din România precum Victor Ioan Frunză, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija sau Andrei Şerban.

După mai multe roluri secundare în filme româneşti, consacrarea internaţională a venit odată cu rolul principal interpretat în filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, film distins în 2007, la Cannes, cu Premiul Palme d’Or. Pentru rolul domnul Bebe, lui Vlad Ivanov i-a fost acordat Premiul pentru Cel mai bun actor al anului de către Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles.

Vlad Ivanov s-a întors apoi de nenumărate ori la Cannes, în 2009 cu roluri în filmele Poliţist, adjectiv de Corneliu Porumboiu şi Amintiri din Epoca de Aur, de Cristian Mungiu, iar în 2010 şi 2012 cu roluri în filmele My Joy şi V tumane / In the Fog de Serghei Loznitsa. În 2016, actorul a reuşit performanţa de a fi prezent la Cannes în trei filme din selecţia oficială, Bacalaureat, de Cristian Mungiu, Toni Erdmann, de Maren Ade şi Câini, de Bogdan Mirică.

În România, Vlad Ivanov a fost şi protagonistul unor filme precum Un pas în urma serafimilor (Daniel Sandu), Principii de viaţă (Constantin Popescu), colaborând totodată şi cu regizori precum Radu Muntean (Un etaj mai jos), Călin Peter Netzer (Poziţia copilului, film distins cu Ursul de Aur la Berlin, în 2013).

Concomitent, Vlad Ivanov a dezvoltat o carieră internaţională impresionantă, ajungând, pe lângă rolurile din filmele româneşti, să fie distribuit în tot mai multe filme realizate în alte limbi. În 2013, a fost distribuit în filmul american Snowpiercer – regizat de către Bong Joon-ho – câştigător al premiului Palme d’Or în 2019 la Cannes. A interpretat apoi şi personaje vorbind în limbile franceză (Tegnap / Hier / Yesterday de Bálint Kenyeres), spaniolă (Crematorio), italiană (Mar Nero, de Federico Bondi), rusă (Serghei Loznitsa) sau slovacă (The Disciple, de Ivan Ostrochovský).

În anul 2017, Vlad Ivanov a primit rolul principal masculin în filmul maghiar Napszállta / Sunset / Apusul, al regizorului László Nemes (premiat cu Oscar în anul 2016 pentru Saul fia / Fiul lui Saul). Filmul, care a avut premiera la prestigiosul festival din Veneţia, unde a fost distins cu premiul criticii FIPRESCI pentru Cel mai bun film din competiţie, poate fi văzut de vineri, 21 iunie 2019, pe ecranele din România, distribuit de Voodoo Films.