Xi Jinping afirmă că China este dispusă să coopereze cu SUA

Getting your Trinity Audio player ready...

Liderul chinez, Xi Jinping, a declarat că China este dispusă să coopereze cu Statele Unite ale Americii, în timp ce ambele părți își gestionează diferențele și lucrează împreună pentru a răspunde provocărilor globale. Aceasta vine în contextul în care se ridică speranțele pentru o întâlnire între Xi și președintele SUA, Joe Biden, în acest an.

Într-o scrisoare prezentată la o cină anuală a Comitetului Național pentru Relațiile SUA-China din New York, Xi a menționat că stabilirea modului „corect” de cooperare între SUA și China va fi crucială pentru lume, conform informațiilor din media de stat.

Apelul lui Xi pentru legături bilaterale mai stabile, bazate pe principiile „respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării win-win”, vine în contextul în care ministrul de externe, Wang Yi, se pregătește să viziteze Washingtonul în această săptămână. Vizita, programată de joi până sâmbătă, va fi cel mai înalt nivel de angajament față în față între țări înainte de o întâlnire așteptată între Biden și Xi la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific din San Francisco, luna viitoare.

Un semn în plus a unei posibile detensionări în relațiile bilaterale, ar fi ptea fi și faptul că guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a fost primit cu căldură de oficialii chinezi. Newsom se află în China pentru a promova o cooperare crescută în domeniul climei.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut în ultimii ani, iar încercările de reparare a legăturilor au fost zădărnicite de un conflict pornit de la acuzații de spionaj în ianuarie. Prioritatea Washingtonului a fost să se asigure că competiția intensă dintre cele două cele mai mari economii ale lumii și dezacordurile lor nu se transformă în conflict.